Burgemeester Hans Ubachs van Laarbeek werd inderdaad geïntimideerd, aldus commissie
"Het is voorstelbaar dat de burgemeester de situatie als onveilig en intimiderend heeft ervaren'', concludeert vrijdag een commissie die in opdracht van de Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk en de Laarbeekse gemeenteraad onderzoek deed naar de kwestie.
'Leugenachtig gedrag'De commissie legt de oorzaak onder ander bij twee voormalig wethouders van de lokale partij PNL die vorig jaar in de oppositie belandde. Ook de burgemeester maakte fouten, oordeelt de commissie.
"Hij vertoonde riskant en onbegrijpelijk, leugenachtig gedrag. Hij heeft zich in zijn rol als burgemeester enkele keren heel onverstandig gedragen.'' Een nieuwe kans die hem vorig jaar werd geboden greep hij onvoldoende vlot aan.
Terugkeer UbachsDe commissie concludeert dat de gebeurtenissen aanleiding moeten zijn tot een indringende discussie in eigen kring, ofwel in de gemeenteraad. De vraag of de burgemeester kan terugkeren, wordt niet beantwoord.
Ubachs trad halverwege oktober tijdelijk terug als burgemeester van Laarbeek omdat hij maandenlang zijn werk niet naar behoren heeft kunnen uitvoeren. Er zou volgens hem sprake zijn van intimidatie.
Vertrouwen opgezegdDe verhoudingen binnen de gemeente kwamen op scherp te staan na een uitgelekt rapport over het functioneren van de burgemeester. De Laarbeekse gemeenteraad zegde in oktober het vertrouwen in de burgemeester op.
Ubachs reageerde met onthullingen over de verstoorde verhoudingen op het gemeentehuis. Hij beschuldigde met name oud-wethouder en huidig raadslid Theodoor Biemans van intimidatie.
Ubachs kwam in het nauw, na leugentjes over de verwijdering van een knotwilg in zijn tuin in Aarle-Rixtel en een optreden als Sinterklaas in zijn oorspronkelijke woonplaats Merkelbeek in Limburg.
Rapport aangebodenUbachs bood zijn excuses aan over de leugens, maar verklaarde ook dat hij zijn werk niet goed kon doen omdat hij zich geïntimideerd heeft gevoeld.
De commissie bestaat uit hoogleraar bestuurskunde prof. dr. Pieter Tops, emeritus-hoogleraar criminologie prof. dr. Cyrille Fijnaut en voormalig kamerlid en oud-waarnemend burgemeester van onder meer Bergen op Zoom en Maasdriel, Dick de Cloe.