Bijna had Monsieur Cannibale van de Efteling niet bestaan

11 januari 2015 om 09:39
nl
De Efteling had voor de plek waar nu Monsieur Cannibale staat lange tijd een andere attractie voor ogen. Het ging om een jungleshow waarin 'zingende beesten tot leven werden gewekt'.
Geschreven door

Dat kwam dit weekend naar buiten in het tweede deel van de documentaire van Eftelingfansite De Vijf Zintuigen, dat op YouTube verscheen. Daarin vertelt oud-techniekmanager Lex Lemmens over de plannen voor de jungle-attractie, die de naam Jungle Symfonie kreeg.
Lemmens werkte dertig jaar bij het attractiepark in Kaatsheuvel en was betrokken bij attracties als het Spookslot, Fata Morgana en Droomvlucht. In die hoedanigheid kreeg hij ook de plannen voor Jungle Symfonie mee. De bedenker daarvan was filmproducent Joop Geesink, die onder meer ook Carnaval Festival ontwierp.
Presenteren van de dagVolgens Lemmens waren de eerste concrete plannen voor de attractie in 1983 bekend. "Dat is een belevenis in de jungle waarbij allerlei beesten tot leven worden geroepen, die de ochtend de middag, de avond en de nacht presenteren."
De bedoeling was dat Jungle Symfonie een draaiend theater zou zijn, waarin er verschillende voorstellingen met de dieren waren te zien. Die zouden zich afspelen in 'typisch Afrikaanse hutten', zo zegt Lemmens. Naar schatting 450 bezoekers konden de attractie tegelijkertijd bekijken.
Plannen op de plankDe plannen voor de dierenshow belandden op de plank toen Geesink in 1984 overleed. Pas twee jaar later pakte de Efteling het idee weer op en werd de attractie verder ontwikkeld.
Op het laatste moment blaast het park de attractie door onbekende oorzaak af, waarna in 1988 Monsieur Cannibale op de bewuste plek verrijst. Toen zou onder andere de bijbehorende muziek van Jungle Symfonie al af zijn.
Ook plannen voor andere achtbaanBehalve aparte plannen voor de plek waar nu Monsieur Cannibale staat, overwoog de Efteling ook om een kermisachtbaan uit Duitsland te importeren, tipte het oplettende Looopings ons.
Het idee voor de kermisachtbaan was volgens Lemmens al in een vergevorderd stadium, maar liep uiteindelijk spaak door de kosten. Uiteindelijk kocht het pretpark voor dat geld maar een nieuwe: de houten achtbaan Pegasus.
De Efteling liet zondag telefonisch weten nog niet met een inhoudelijke reactie te kunnen komen. Daarmee kan het park het verhaal van Lemmens niet bevestigen of ontkrachten. Mogelijk komt de reactie aankomende week, aldus een woordvoerder.[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=f8vp016e2Lw]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.