Raadslid Jake Owen Raats uit Etten-Leur naar Parijs voor grote mars: ‘Eerbetoon aan slachtoffers'
De dreiging en de grimmige sfeer in en rond Parijs weerhoudt Raats niet om af te reizen naar het hart van Europa. “Het is heel spannend om op dit moment naar Parijs te gaan, een stad waar elke knal nu klinkt als een geweerschot en elke schreeuw de mogelijke schreeuw van een nieuwe terrorist kan zijn. Maar angst mag het vrije woord nooit overwinnen”, laat de jonge politicus weten.
'Heeft me diep geraakt'Raats is zich ervan bewust dat het misschien wel de grootste demonstratie uit de geschiedenis van het land wordt. In de ochtend verzamelden zich al honderden mensen op het Place de la République. “Ik ga daarvoor nog even naar de redactie van Charlie Hebdo om daar een bloemetje neer te leggen. Ik volgde de gebeurtenissen deze week op de voet, het heeft me echt diep geraakt”, licht Raats toe.
Het Place de la République is zondagmiddag een symbolisch vertrekpunt. Het plein ligt vlakbij de redactie van Charlie Hebdo, waar woensdag twaalf mensen werden vermoord door terroristen. De dagen daarna was het plein het hart van de demonstraties.
Raats: “Het is belangrijk om juist nu onze stem te laten horen. Ik zal dat niet alleen namens Leefbaar Etten-Leur, maar ook namens mijzelf doen. Ik ben een man die vrijheid hoog in het vaandel heeft staan.”
'Preventief opsluiten'Niet alleen in Parijs en andere Franse steden lopen mensen zondag in een mars om te betogen na de aanslagen van afgelopen week. Ook elders ter wereld lopen soms duizenden mensen mee in hun eigen marsen en protesten. Raats vindt dat goed. Het is tijd voor actie, zegt hij. “Het geweld van deze terroristen moet eens afgelopen zijn. Wij van Leefbaar Etten-Leur pleiten voor het preventief opsluiten van jihadisten, zoals ze al in de Verenigde Staten doen.”
Regeringsleiders van over de hele wereld lopen mee in de mars voor de republiek in Parijs. Namens Nederland zullen Mark Rutte en Ivo Opstelten deelnemen aan de tocht door Parijs. Duizenden militairen en agenten zijn op de been om alles in goede banen te leiden. In totaal zijn zo'n 5500 veiligheidsbeambten en 2200 agenten aanwezig.
Er worden uiteindelijk honderdduizenden mensen verwacht in Parijs.