Veteranen moeten weg uit pand in Breda: 'Gemeente wil motorclub weghebben'

12 januari 2015 om 13:45
nl
Het Veteranenhuis in Breda moet op zoek naar een nieuwe plek. Volgens de stichting is dat omdat leden van veteranenmotorclub Veterans MC een keer per week bij elkaar komen in het voormalige scoutinggebouw dat de stichting in bruikleen heeft. De stichting zit pas twee weken in het gebouw aan de Langendijk en moet 19 januari weg zijn uit het pand. De gebruikersovereenkomst is beëindigd. Volgens de club speelt de gemeente een smerig spelletje. De gemeente ontkent dat en zegt dat de stichting zich niet aan gemaakte afspraken heeft gehouden.
Geschreven door

"Na onderzoek is ons gebleken dat de voorgenomen activiteiten niet passen in de wijk. Als uw stichting op voorhand open kaart had gespeeld was het zeker niet tot een bruikleen gekomen'', schrijft de locoburgemeester van Breda in een brief aan het Veteranenhuis. De gemeente zegt dat het besluit niets met de motorclub te maken heeft.
'Dit stinkt'Maar volgens Joseph Raaijmakers, bestuurder van het Veteranenhuis en lid van de motorclub, speelt de gemeente een smerig spelletje. "Dit is een vooropgezet plan en het stinkt. Ze wisten heel goed dat de motorclub  zou samenkomen in het pand", zo beweert Raaijmakers.
Het Veteranenhuis in Breda is een initiatief van motorclub Veterans MC. Leden van de Veterans zijn (oud-)militairen die allemaal in het buitenland hebben gediend.
'Wij zijn niet crimineel'Maar volgens de politie hoort de club thuis in het rijtje van de zogenoemde outlaw motorclubs zoals de Hells Angels, Satudarah en Bandidos. Raaijmakers vindt het belachelijk dat zij in hetzelfde rijtje genoemd worden. "Onze leden houden zich helemaal niet met criminele activiteiten bezig."
Afgelopen jaar zat de stichting en motorclub in een pand aan de Rijckevorselsestraat in Breda. Volgens Raaijmakers werd het pand aan de Langendijk aangeboden en is daarom de huurovereenkomst aan de Rijckevorselsestraat opgezegd.
'Wij voorzagen geen problemen'"We vonden het pand aan de Langendijk mooier en het bestemmingsplan was helemaal in orde, dus we voorzagen geen problemen." De gebruikersovereenkomst werd getekend en 27 december kon de stichting het nieuwe gebouw betrekken en aan de slag.
Een week later kwam de gemeente met de eerder genoemde brief en werd de overeenkomst na amper twee weken verbroken. "Ik was met mijn clubjas met emblemen van de motorclub erop bij het tekenen van het huurcontract aanwezig. De gemeente wist heel goed dat de motorclub daar actief zou zijn. Nu hebben we helemaal niks meer en staan we op straat."
Gemeente reageertVolgens de gemeente staat de motorclub helemaal los van het besluit om de gebruikersovereenkomst te beëindigen. "In de buurt zijn pamfletten uitgedeeld waarop feesten en wekelijkse bijeenkomsten zijn aangekondigd. Dergelijke activiteiten passen niet bij het tijdelijke karakter van bruikleen en kunnen overlast geven in de buurt", zo legt een woordvoerster uit.
De gebruikersovereenkomst was volgens de gemeente maar voor vier weken, omdat het voormalige scoutinggebouw te koop staat. Vanwege de aangekondigde activiteiten die volgens de gemeente niet van tevoren zijn besproken, is besloten de gebruikersovereenkomst stop te zetten.
Naar de rechterDe Stichting Veteranenhuis houdt vol dat de gemeente de daadwerkelijke reden niet noemt. Het heeft volgens Raaijmakers wel degelijk met de betrokkenheid van de motorclub te maken, dat de gemeente de overeenkomst niet verlengd. Daarom heeft de stichting een kort geding aangespannen tegen de gemeente.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.