Eerste vondelingenkamer in Brabant komt in Oudenbosch
De vondenlingenkamer in Oudenbosch wordt de derde in Nederland. Eerder openden al babyluikjes in Papendrecht en Groningen. Maar daar zijn tot nu toe nog geen baby's neergelegd.
Barbara Muller is initiatiefnemer. "Uiteindelijk is ons doel om door heel Nederland dit soort kamers te openen. We zijn erg blij dat we in Oudenbosch binnenkort een plek krijgen." Het is de bedoeling dat eerst geld wordt ingezameld om de kamer te bouwen. Wanneer die open gaat is nog niet bekend. [YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=qZIT9gJVsFM]
Grote complexe problemenBij hulpverleningsinstantie Kompaan en De Bocht in Goirle verlenen ze onder andere zorg aan jonge moeders en pasgeborenen in complexe situaties. Volgens manager Andréa Ossenblok gebeurt het een aantal keer per jaar dat baby's te vondelingen worden gelegd. "De moeders die dat doen hebben vaak grote complexe problemen. Ze zijn bijvoorbeeld niet vrijwillig zwanger geraakt, zijn nog ongehuwd of hebben familie die het niet mogen weten. Het beste is om deze moeders daarom al in een voortraject - tijdens de zwangerschap - te helpen."
StrafbaarIn Nederland is het strafbaar om een baby te vondeling te leggen. Staatssecretaris Teeven zei in 2013, na kamervragen van zijn eigen VVD-partij, dat hij ook niet van plan was dat te veranderen. De juridische mogelijkheden om op te treden tegen een particuliere voorziening waar vrouwen hun kind kunnen achterlaten zijn beperkt, zegt hij.
Ook de Raad voor de Kinderbescherming is tegen babyluikjes. Zij zeggen dat er alternatieven zijn, zoals het bieden van hulp en het bespreekbaar maken van problemen.
Reactie burgemeester Giel Janssen“Wij hebben kennis genomen van het initiatief dat Stichting Beschermde Wieg een vondelingenkamer in Oudenbosch wil openen. De verdere details van het initiatief zijn bij ons nog niet bekend. Wij vinden het verschrikkelijk dat ongewenst zwangere vrouwen geen andere mogelijkheden zien dan hun kindje te vondeling leggen."
"Volgens de wet is het strafbaar om kinderen te vondeling te leggen. Als gemeente realiseren we ons dat. Maar helaas blijkt nog steeds dat dit soort voorzieningen noodzakelijk zijn. Wij blijven voorstander van vroegtijdige en laagdrempelige hulpverlening aan deze vrouwen. Want we kunnen deze problematiek ook de rug niet toekeren.”
BredaBij een flat aan de Ganzerik in Breda werd onlangs het lichaam van een dode baby aangetroffen. Die was door de moeder achtergelaten. Naar aanleiding daarvan ontstond in West-Brabant een discussie over een vondelingenkamer.
Niet iedereen vindt een babyluikje een goed idee. Hans van Hoof van FIOM, specialist bij ongewenste zwangerschappen, heeft zijn twijfels bij het plan. "Als een moeder niet in staat is om van tevoren hulp in te schakelen, is ze dan wel in staat om dat babyluikje te vinden? Je moet vooral investeren in de voorfase, als de moeder nog zwanger is", meent Van Hoof.
'Vrouw al bereiken vóór bevalling'In Duitsland heb je volgens Van Hoof al zeker tachtig luikjes in verschillende steden. "En toch worden er nog kinderen gevonden op andere plekken. Na uitvoerig onderzoek is besloten om die luikjes voorzichtig te gaan sluiten. De focus moet naar de zwangere vrouw. Die moet voor en tijdens de bevalling geholpen worden. Een bevalling is een erg ingrijpende gebeurtenis, als de moeder geen hulp krijgt zijn de risico's groot."