Visonderzoek in Drunen: 'Zo, da's een vette brasem!'
"Brasems die stinken altijd zo, en ze zijn zo slijmerig", zegt één van de sportvissers die is komen kijken bij het onderzoek. "Zo een heb ik liever niet aan de hengel. Maar zo, dít is een vette brasem zeg, een knaap, hoor."
Grote visDe meesten vinden het prachtig, zo'n grote vis van vijftig centimeter. John van Son van Hengelsportvereniging Heusden tilt de vis boven water. "Ik heb wel vaker brasem gevangen, maar zulke formaten daar ben ik blij mee, als ik dit vang."
Alles gaat altijd netjes terug de roeivijver in. Dinsdag verdwijnen de vissen in emmers en in een met visnetten afgezet deel in de roeivijver. Er worden vissen geteld. Hoe lang zijn ze, welke soorten leven er allemaal in de Drunense roeivijver.
Roland van Aalderen van Sportvisserij Nederland denkt niet dat er veel gevangen wordt. "Er zit niet heel veel vis. In de oeverzone niet. We hebben net een zegetrek gedaan en daar hebben we nog wel wat brasem gevangen. Maar het is niet overweldigend."
Zwarte vriendVolgens hengelsporter Van Son worden er vooral karpers gevangen in de roeivijver, en niet alleen door sportvissers. "Ja, je hebt altijd mensen die de vissen mee naar huis nemen, maar wat doe je er aan. Ik kan niet als een politieagent hier bij het water blijven staan. Dan hebben we nog onze zwarte vriend, de aalscholver, die eet iedere dag zijn gewicht in vis. Dat is een kilo vis per dag."
Elektrisch vissenEr wordt in Drunen ook elektrisch gevist. Volgens de visexperts een diervriendelijke methode. "We hebben een aggregaat aan boord en een net met een ijzeren ring erom heen en daar zet je een heel klein deel van het water mee onder stroom", legt Van Aalderen uit.
"Vis reageert erop doordat ze kort verdoofd raken door die stroom en ze zwemmen naar het net toe. Wij halen ze er uit en als ze in de teil zijn, komen ze weer bij en dan kunnen wij ze doormeten. Dat is een mooie en makkelijke manier om vis in de oeverzone te kunnen bekijken."