Overzicht: Wat kan er allemaal gedaan worden om uitgaansgeweld tegen te gaan?

13 januari 2015 om 14:17
nl
Eens in de zoveel tijd wordt Brabant opgeschrikt door geweldpleging tijdens het uitgaan. De mishandeling aan de Vestdijk in Eindhoven staat iedereen nog vers in het geheugen gegrift, net als de mishandeling in Oosterhout. Eind september was het Stationsplein in Eindhoven nog het toneel van een gruwelijke mishandeling.
Geschreven door

Bij die mishandeling, eind september, wordt een jongen in zijn nek gestoken na het stappen. Bureau Brabant besteedde daar aandacht aan, maar kreeg tot nu toe geen tips. Maar wat voor maatregelen gebruikt de politie om dit soort uitgaansgeweld tegen te gaan? Marjolijn van Hest van het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV) geeft uitleg.
Cameratoezicht“In alle Brabantse steden wordt veel gebruik gemaakt van cameratoezicht”, vertelt Marjolijn van Hest. "In de preventie werkt dat niet altijd. Als mensen kwaad in de zin hebben en iets gedronken hebben, kijken ze niet eerst rond of er een camera hangt."
In onder andere Tilburg worden die camerabeelden gedurende de hele uitgaansnacht live bekeken. “Als er dan iets aan de hand is wordt dat doorgegeven en is de politie er meteen bij, bijvoorbeeld met bike-teams.”
'Licht moet stad veiliger maken'Eindhoven wil het uitgaan veiliger maken met licht. “Zij steken nu echt de kop uit door zich te manifesteren met invloeden op zintuigen en maken gebruik van licht”, vertelt Van Hest. Daarover schreven we al eerder.
Licht is sowieso iets dat de politie veel gebruikt om de situatie veiliger te maken, vertelt Van Hest. “Eindhoven probeert het nu met het beïnvloeden van zintuigen, maar op veel meer plaatsen gaat de politie slim om met licht. Op het moment dat de kroegen sluiten kunnen de straatlantaarns bijvoorbeeld feller worden gezet. Zo krijgen de kroeggangers mee dat de avond echt klaar is, dat ze naar huis moeten.”
Een bijkomend voordeel is dat zowel de politie als de mensen die meekijken op de camera’s een beter zicht hebben op straat.
Werkwijze politie: 'Sus-teams'De politie gaat tegenwoordig ook anders om met de uitgaansavonden. “De politie focust zich nu zo veel mogelijk op de handhaving van orde. Gemeenten gebruiken steeds vaker particuliere beveiligers op straat. Dat zijn de zogeheten ‘sus-teams', die ook echt moeten sussen.”
Die beveiligers hebben niet de bevoegdheden van agenten. Zo mogen ze niemand arresteren en ook geen boetes uitdelen. “Maar ze waarschuwen wel. Als ze bijvoorbeeld een ruzie zien ontstaan dan zullen ze eerst proberen om die te sussen. Daar hebben ze ook speciale training voor gehad. Ze zijn puur preventief bezig, zorgen dat dingen goed blijven gaan”, legt Van Hest uit.
'Vaste gezichten bij politieteam'Daarnaast probeert de politie om steeds vaker met een vast team te staan tijdens de uitgaansnachten. Dat heeft een dubbel voordeel: “Het horecateam kent de stad, de stappers en de gezichten van mensen waar ze op moeten letten. En andersom geldt dat ook.” Ook de politie is steeds meer bezig met preventief aanspreken, zodat ze later niet in hoeven te grijpen.
In elke stad worden weer andere, specifieke maatregelen gebruikt. “In Oss heb je een heel anders uitgaansklimaat dan in Tilburg of in Eindhoven”, vertelt Van Hest. “Het gaat sowieso altijd om een combinatie van allerlei maatregelen. Daarbij is het de bedoeling dat de ‘gezellige stappers’ er niets negatiefs van merken. Die moeten gewoon leuk uit kunnen gaan.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.