Huishoudelijke tak Pantein-Vivent failliet verklaard, ZuidZorg wil bedrijf overnemen
Het ging al langer slecht met Pantein-Vivent dat voornamelijk in Noordoost-Brabant actief was. Er was al enige tijd onenigheid over het sociale plan van de thuiszorgverlener. Bij het bedrijf werken 1800 huishoudhulpen voor 6100 klanten in Noordoost-Brabant.
Bezuinigingen in de zorgVanaf januari hebben duizenden Brabanders hun thuishulp verloren vanwege het nieuwe zorgstelsel. Pantein noemde woensdag de bezuinigingen in de zorg ook als oorzaak. Het salaris van de huishoudhulpen is namelijk hoger dan de huidige vergoeding door de gemeenten.
Tevergeefs salaris ingeleverdPantein-Vivent en vakbond FNV Zorg& Welzijn onderzoeken nog de precieze oorzaak van het faillissement. Het is dus nog niet duidelijk of het vermeende einde voorkomen kon worden. Werknemers leverden al salaris in om een faillissement te voorkomen, maar vergeefs.
"Afgelopen twee jaar hebben medewerkers en bestuur gestreden voor behoud van dienstverlening en werkgelegenheid. De verwachting was dat Huishoudelijke Hulp Pantein-Vivent door het akkoord met de vakbonden, ontslag van een gedeelte van het personeel en een loonsverlaging tot een kostendekkende dienstverlening konden komen. Helaas bleken de maatregelen niet toereikend", zegt het bedrijf in een verklaring.
Tweede failliete zorgorganisatieHet is de tweede keer in korte tijd dat er in de provincie een grote organisatie voor huishoudelijke hulp failliet gaat. Vorige maand werd de huishoudhulporganisatie van de West-Brabantse zorginstelling Thebe met bijna 2000 werknemers ook al failliet verklaard.
Gesprekken met ZuidZorgPantein-Vivent voert momenteel gesprekken met ZuidZorg, die zeker tachtig procent van de medewerkers van de huishulpverlener een vast contract wil aanbieden. Een groot deel van de 1800 medewerkers verliezen daardoor niet hun baan en hun salaris.
Alle gemeenten waarin Pantein-Vivent actief is, moeten hier nog wel mee akkoord gaan. Zij besteden de zorg namelijk uit. De bedoeling is dat de werknemers onder de naam ZuidZorg verder gaan.
Gemeenten voeren gesprekkenHet wegvallen van Pantein-Vivent heeft onder meer voor inwoners van acht gemeenten gevolgen, waaronder Oss, Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Vught. Op dit moment voert het bedrijf overleg met de gemeenten over hoe ze nu verder moeten, zo laten ze gezamenlijk weten.
De gemeenten hameren erop dat de zorgbehoevende inwoners kunnen blijven rekenen op hulp bij het huishouden. “De betrokken gemeenten zetten alles op alles om de betrokken cliënten zo min mogelijk te belasten met eventuele veranderingen. Wanneer meer duidelijk is over het voortzetten van de hulp worden cliënten daar persoonlijk van op de hoogte gesteld.”
Vakbond CNV reageert bedroefd op het faillissement. "Dit is weer een grote organisatie die omvalt. De overheid is bezig de zorg in rap tempo te veranderen en over te dragen aan gemeenten, die ook niet weten wat ze ermee moeten", aldus een woordvoerder.
CNV verwijt Pantein-Vivent niets. Vakbond FNV Zorg& Welzijn vult aan: "Deze zorgafbraak moet stoppen. Wanneer grijpt staatssecretaris Van Rijn in?"
Niet alles van Pantein en Vivent faillietHuishoudelijke hulp Pantein-Vivent B.V. is een aparte tak van Pantein en Vivent. Andere onderdelen zijn bijvoorbeeld het Maasziekenhuis in Boxmeer, verschillende zorgcentra en thuiszorg. Die onderdelen zijn aparte bedrijven en ondervinden dus geen last van het faillissement. ZuidZorg wil die bedrijven niet overnemen.