Acht dingen die je moet weten over Paul Depla, de nieuwe burgemeester van Breda
1. De familie Depla, afkomstig uit Eindhoven, is bekend in de Brabantse politiek. Broer Staf Depla is jarenlang lid geweest van de Tweede Kamer en is nu wethouder in Eindhoven. Daar zit broer Frank in de gemeenteraad. Paul is de jongste van het drietal en vertegenwoordigt de familie vanaf maart in Breda
2. Tien jaar lang was hij wethouder in Nijmegen. Daar had hij stevige portefeuilles, zoals Ruimte en Bouwen, Sport en Werk en Inkomen. Nijmegen stond in die jaren door haar linkse college ook wel bekend als Havana aan de Waal.
3. De naam Paul Depla kwam landelijk in het nieuws toen hij zich in 2007 zou hebben laten bevredigen door een raadslid van de VVD. Dat gebeurde in de fietsenkelder van het stadhuis, toen hij wethouder was in Nijmegen. De gemeenteraad van Nijmegen oordeelde dat het een privé-aangelegenheid was.
4. Voor Depla burgemeester in Heerlen werd, is hij tweede geworden in de strijd om het burgemeesterschap in Groningen. In 2009 gaf de Groningse gemeenteraad toch de voorkeur aan Peter Rehwinkel.
5. De Bredase burgervader in spé is de kleinzoon van oud-minister Frans Teulings. Teulings was minister van Binnenlandse Zaken en vanaf 1951 vicepremier in het kabinet Drees I.
6. Voor zijn bestuurlijke loopbaan was hij actief door de hele PvdA. Vanaf 1998 werkte hij twee jaar als politiek adviseur van de minister van Verkeer en Waterstaat en was hij lid van het campagneteam van de PvdA. In 2006 werkte hij aan het verkiezingsprogramma van de partij.
7. De in Eindhoven geboren en getogen Depla is PSV-supporter. Ingewijden weten te vertellen dat hij, toen hij wethouder was in Nijmegen, een foto van zichzelf in een PSV-shirt op zijn werkkamer had hangen. Dat kan toch problemen opleveren in de stad van NAC, zou je denken. Maar Depla is duidelijk: "In Breda telt maar een club. Da's NAC en daar zal ik volledig achter gaan staan", zegt hij in een radiofragment dat hieronder te beluisteren is.
8. Depla pleit voor een gereguleerde wietteelt. 'Nu is er geen enkele kwaliteitscontrole op de wiet die aan de coffeeshops wordt geleverd. Dat is onacceptabel', aldus Depla tegen de Volkskrant. 'Niemand weet wat erin zit, omdat het illegaal wordt gekweekt en door niemand wordt gecontroleerd.' Met die houding zal Depla een welkome bondgenoot zijn voor verschillende Brabantse burgemeesters, die interesse hebben in gereguleerde wietteelt.
Nu de raad zich heeft uitgesproken, moet Depla in gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken. Daarna wordt hij benoemd door koning Willem-Alexander. Hij wordt in maart geïnstalleerd als burgemeester.