Vught voelt zich belazerd door thuiszorgorganisatie Pantein-Vivent
Samen met twintig andere Brabantse gemeenten moet Vught door het faillissement uiterlijk dinsdagmiddag beslissen hoe de huishoudelijke hulp vanaf 1 februari wordt geregeld. In meer gemeenten zoals Schijndel, Veghel, Cuijk en Oss waren maandagavond daarom extra raadsvergaderingen.
Dwingende manierHuishoudhulpaanbieder ZuidZorg is bereid om 1450 van 1800 huishoudhulpen van Pantein-Vivent een halfjaarcontract aan te bieden. De huishoudhulpen gaan wel minder verdienen. Curator Floris Dix probeert het plan van ZuidZorg er op een dwingende manier doorheen te drukken, zei de Vughtse wethouder maandagavond.
Volgens curator Floris Dix, die in Vught op de publieke tribune zat, begrijpen mensen niet wat de taak van een curator is. "Ik sta voor het belang van de 1800 medewerkers van het bedrijf. Hun belang en de continuïteit van de zorg zijn het best gebaat bij ZuidZorg."
Het aanbod van ZuidZorg geldt alleen als genoeg gemeenten meedoen, maar dat argument maakt in Vught niet veel indruk. "Ik laat mij niet chanteren", aldus de wethouder. Vught heeft nog een andere aanbieder op de reservebank (Tzorg) en een groot deel van de gemeenteraad kiest liever voor deze aanbieder.
TwijfelsOok in Veghel en Schijndel twijfelt de gemeenteraad of de gemeente in zee moet gaan met ZuidZorg of met andere aanbieders. Volgens wethouder Riny van Rinsum van Veghel worden de verschillende scenario's nu bekeken.
Ondanks de twijfels bij veel gemeentes blijft curator Dix hoop houden dat de gemeentebesturen mee zullen gaan naar ZuidZorg. Dinsdag wordt er een knoop over doorgehakt in de colleges van B en W.