Voorkomen dat 'boze pubers' weglopen: aantal vermissingen dwingt politie tot nieuwe aanpak

20 januari 2015 om 10:03
nl
Per jaar raken in Nederland ongeveer 40.000 mensen vermist. 85 procent van de vermisten komt uit zorginstellingen en is binnen 24 uur weer terecht.
Geschreven door

Het zoeken naar deze vermisten kost de politie zoveel capaciteit dat het roer omgaat. Zorginstellingen moeten helpen te voorkomen dat bijvoorbeeld ‘boze pubers’ vaker weglopen.
Gesprek met wegloperAlleen al in de politieregio Zeeland-West-Brabant gaat het jaarlijks om 4000 meldingen van vermissingen.
Woordvoerder van de politie Jeroen Steenmeijer: “We steken onze capaciteit liever in de kleine groep vermisten die echt hulp nodig hebben en niet in een boze puber die voor de zoveelste keer wegloopt uit een instelling. We gaan nauwer samenwerken met zorginstellingen. Zij kennen de cliënt en weten waar hij of zij kan uithangen. Ook zal er in de instelling een gesprek plaatsvinden met de wegloper, zodat degene weet wat hij of zij heeft veroorzaakt.”
In bescherming nemenDe politie wil ook de regelmatige wegloper in bescherming nemen. “Vermeld worden op allerlei websites als vermist en teruggebracht worden naar de instelling in een politieauto is misschien wel ‘stoer’, maar kan nadelig zijn voor de toekomst van een puber. Eventuele werkgevers gaan later bij sollicitaties toch op internet informatie zoeken over de kandidaten.”
Ook de zorginstellingen moeten in toekomst waakzamer zijn. “Hierover zijn met instellingen voor jeugd- en ouderenzorg goede afspraken gemaakt. We hopen voortaan verlost te zijn van een aantal oneigenlijke taken. We investeren liever in het zoeken naar een vermiste die echt psychische hulp nodig heeft dan in een aandachtvrager”, aldus Steenmeijer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.