Vooral kleine tankstations dupe van accijnsverhoging: 'Wij kunnen er geen geld meer in pompen'
Hij heeft zelf een tankstation in Maria-Hoop, vlakbij Roermond, en is namens zijn collega’s in onder meer Brabant een gerechtelijke procedure tegen de Staat begonnen. Een van hen is Peer Couwenberg uit Goirle. Ook voor hem is de maat vol, nu zijn kas steeds verder leeg raakt.
'Doodsteek voor veel pomphouders'"We willen een voorschot om te kunnen overleven. Anders houden we het niet vol", aldus Smeets. Oorzaak van de penibele financiële situatie is de accijnsverhoging, zoals die ruim een jaar geleden is doorgevoerd. Althans, dat is de overtuiging van Smeets. Volgens hem betekent de maatregel de doodsteek voor veel van zijn collega’s.
Hij is het dan ook helemaal niet eens met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. De bewindsman ziet geen verband tussen de accijnsverhoging en de achteruitgang van de omzet bij de tankstations. Smeets kan er met zijn pet niet bij. "Ik had ooit dagen dat ik 15.000 liter brandstof op een dag verkocht. Gisteren stokte de teller bij zeshonderd", vertelt hij. De dalende brandstofprijzen bieden in zijn ogen geen soelaas, want in België en Duitsland is tanken ook goedkoper dan wel minder duur geworden.
'Tankstationhouders kunnen er geen geld in pompen'Kortom, er moet wat gebeuren. Smeets hoopt dat hij met zijn kort geding tegen de Staat, dinsdag in Den Haag, al enigszins zijn gelijk haalt. "Daarna hopen we met een bodemprocedure de rechter zo ver te krijgen dat hij tot de vaststelling komt dat de staatssecretaris een fout besluit heeft genomen. Dat is namelijk niet alleen in belang van mij, maar voor al mijn collega’s aan de grens. We hebben echt heel veel last van die accijnsverhoging. En dan met name de kleinere tankstations. Wij kunnen er in tegenstelling tot de grotere jongens geen geld meer in pompen."