Woede over boetes door andermans afval, gemeente Tilburg past beleid niet aan
Tilburg controleert sinds eind vorig jaar of de inwoners van de stad het afval op de juiste manier scheiden. Wie bijvoorbeeld plastic bij het gft gooit, kan een waarschuwing verwachten. Na twee waarschuwingen bestaat de kans dat iemand een boete van negentig euro krijgt, plus zeven euro administratiekosten.
Zogenoemde voorlopers, controleurs die voor de vuilniswagen uit lopen, controleren alle afvalbakken. Met de maatregel wil de gemeente Tilburg het afvalscheidingspercentage laten stijgen, om zo geld te besparen. Restafval zou namelijk duurder zijn om te verwerken dan al gescheiden afval.
40.000 controlesIn acht weken tijd heeft de gemeente Tilburg zo'n 40.000 controles uitgevoerd. Daarbij werden in totaal 3132 kaarten uitgedeeld: 2877 gele, 252 oranje en 33 rode. Deze 33 adressen lopen dus het risico een boete te krijgen.
Naar schatting één op de acht Tilburgers krijgt een kaart. De voorlopers beweren dat Tilburgers niet vanuit het niets een kaart krijgen. "Die krijg je niet zomaar voor een stukje plastic tussen het papier", zo zegt een voorloper tegen Omroep Brabant.
Tilburgers gooien afval in andermans bakkenNiet alle Tilburgers zijn blij met de maatregel, blijkt dinsdag uit een rondvraag. Zo claimen sommigen een waarschuwing te hebben gekregen nadat een ander ongevraagd 'fout' afval in hun container gooide. Met mogelijk onterechte boetes tot gevolg.
Een van hen is Teun van Rooij. Hij laat in een reactie weten dat hij al een waarschuwing heeft gekregen nadat een ander piepschuim in zijn container gooide. De gemeente Tilburg zegt hiervan te weten en het binnenkort met Van Rooij te overleggen. Ze benadrukt dat het om een incident zou gaan.
Tilburg: inwoners moeten zelf container in de gaten houdenDe gemeente laat dinsdag desgevraagd weten haar beleid niet aan te passen, hoewel ze beseft dat niet alle Tilburgers er tevreden mee zijn. Een woordvoerder zegt dat inwoners zelf in de gaten moeten houden dat een ander geen fout afval in hun container gooit.
De zegsman liet daarnaast ook los dat de gemeente helemaal achter het beleid blijft staan. Het afvalscheidingspercentage zou namelijk al zijn gestegen, wat de regels zou rechtvaardigen. "De rode kaarten zijn een middel, niet een doel op zich."