'Brabant van nu is een multireligieuze provincie'
Voor het schrijven van het boek 'Zin in Brabant' stelden journalisten Paul Spapens en Marieke Boerefijn al vast dat de ontkerkelijking zo goed als voltooid is. "Toen vroegen we ons af of Brabanders daardoor ook geen geloof meer hebben", vertelt Paul Spapens.
Bomvolle kerkenHoewel deze tijd onder andere wordt gekenmerkt door de ontkerkelijking, zijn er volgens schrijfster Marieke Boerefijn nog genoeg mensen die samenkomen voor het geloof. "Pinkstergemeenschappen komen nog heel veel in de kerk. En dan zit het bomvol."
De Brabantse journalisten laten in hun boek zien dat er nog veel mensen religieus zijn. "Ze willen zin geven aan hun leven en gevoel. Mensen hebben een oerdrang om ergens in te geloven", legt Spapens uit.
Meer geloof dan ooitBrabant is van oorsprong een katholieke provincie. Maar Spapens en Boerefijn merken op dat in Brabant meer geloof dan ooit is. "Het geloof is ook krachtiger dan ooit", vertelt Spapens. "Dat komt door de vrijheid om te kiezen."
"We vliegen de wereld over, mensen komen naar ons toe en brengen geloven uit alle windrichtingen mee", verklaart Boerefijn de toename van het aantal geloven. "Ik vind het fascinerend om te zien dat Brabant van nu een multireligieuze provincie is", aldus Spapens.
Omroep Brabant zendt vanaf 13 februari de serie 'Zin in Brabant' uit met tien diepgravende interviews over religie en spiritualiteit.