Video

Zieke buurman of buurvrouw verzorgen? Tweederde van de Brabanders wil dit niet

22 januari 2015 om 07:21
nl
Tweederde van de Brabanders is niet bereid een zieke buurman of buurvrouw te verzorgen. Wel staat de helft van de Brabanders open voor het doen van (eenvoudige) huishoudelijke klussen voor de buren. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Buurtlink en onderzoeksbureau Panelwizard Direct onder duizend ondervraagden.
Geschreven door

Stichting Buurtlink stelde een onderzoek in, omdat sinds 1 januari gemeenten en zorgverzekeraars voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de zorg. “Daarom wordt er ook een beroep gedaan op mensen uit de omgeving, zoals de buren”, laat de oprichter van online platform Buurtlink.nl weten.
Gelderlanders behulpzamerHierin is onze provincie niet leidend, want in Gelderland is de bereidheid om een buur te helpen groter. Maar liefst negentig procent van de Gelderlanders geeft aan een buur te helpen wanneer dat nodig is. Eén op de zes Brabanders geeft aan zelf hulpbehoevend te zijn en daarom niet te kunnen of willen helpen.
Het zijn zware tijden voor de thuiszorg in Brabant; de ene na de andere organisatie valt om. Volgens Karim Skalli van de FNV is het toeval dat er juist in onze provincie veel organisaties omvallen. "Er zijn geluiden dat ook in andere provincies het doek zal vallen voor thuiszorginstellingen."[YouTube:body:http://youtu.be/2HYU3TaWwM4]
Nieuwe zorgwetgevingHet grote aantal faillissementen heeft vooral te maken met de nieuwe zorgwetgeving. Sinds 1 januari hebben de gemeenten daarin meer taken gekregen en is tegelijkertijd de pot geld aanzienlijk kleiner geworden. Volgens de ontslagteller van de FNV staat het aantal ontslagen medewerkers inmiddels op zo'n 4000.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.