Justitie neemt beleid terroristenafdeling in Vught onder de loep: 'Verdient verscherpte aandacht'

22 januari 2015 om 21:31
nl
Justitie bekijkt samen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding of er in Nederlandse gevangenissen op de juiste manier met terroristen wordt omgegaan. Aanleiding zijn de bloederige moorden in Parijs en de verijdelde aanslag in Verviers. Onder andere in Vught zitten terroristen achter de tralies.
Geschreven door

Dat maakte staatssecretaris Fred Teeven van Justitie donderdag bekend na Kamervragen. Daarin geeft hij aan dat terrorisme en jihadisme gezien de ontwikkelingen in Europa 'verscherpte aandacht verdienen'.
Ruim tachtig terroristenIn Nederland zijn terreurafdelingen in Rotterdam en Vught. Die laatste opende dit jaar na een paar jaar dicht te zijn geweest, weer zijn deuren voor gevangenen. Aanhoudingen van teruggekeerde Syriëgangers en andere terreurverdachten waren de aanleiding.
Sinds 2006 zijn er volgens Teeven ruim tachtig vermeende terroristen in Rotterdam en Vught vastgezet. Hij wil uit veiligheidsredenen alleen niet zeggen wie dat precies zijn. Bekend is wel dat het in Vught ging om enkele leden van de Hofstadgroep en veroordeelde terroristen als Samir A. en Wesam al D.
'Afdeling is snelkookpan'De terroristenafdeling, oftewel de TA, in Vught werd in 2006 geopend op het terrein van voormalig concentratiekamp Vught, naast de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) waar zware criminelen zitten. Er zijn achttien plaatsen op de speciale terroristenafdeling.
Onlangs waarschuwde een onderzoeker dat de terroristenafdelingen in Nederland 'snelkookpannen' zijn doordat zij vermeende terroristen sneller laten radicaliseren. Gevangenen die nog niet zijn geradicaliseerd, komen namelijk in contact met diegenen die dat wél zijn. Daardoor worden hun opvattingen misschien extremer.
'Geen aanwijzingen voor verdere radicalisering'Teeven zegt niet over concrete aanwijzingen te beschikken dat het gezamenlijk opsluiten van terroristen tot radicalisering heeft geleid. Wel geeft hij nu dus aan de situatie verder te willen onderzoeken om te kijken of er eventuele aanpassingen noodzakelijk zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.