Brabant in opstand tegen stadsverwarming: 'Het is niet te betalen'
Stadsverwarming is een duurzame vorm van energie. Restwarmte uit de industrie wordt via dikke waterleidingen naar huizen van klanten getransporteerd en verwarmt zo de huiskamer. Het probleem waar veel klanten van leverancier Ennatuurlijk tegen aanlopen, is dat ze aan het eind van de maand hun rekening te hoog vinden.
HoutkachelJos Dijkers uit Helmond is al jaren aangesloten op de stadsverwarming. Dijkers: "Ik heb inmiddels een houtkachel aangeschaft en daarmee stook ik nu elke avond mijn huiskamer warm, want anders is het gewoon niet te betalen. Toen ik net in deze wijk woonde, betaalde ik 240 euro per maand."
Vereniging Eigen Huis bundelt de klachten en acties van groepen bewoners in heel Brabant én daarbuiten. Manon van Essen van Eigen Huis: "Op 4 februari is er een hoorzitting in de Tweede Kamer. Daar gaan wij het probleem haarfijn uitleggen. Wij verwachten dat de politiek er vervolgens voor gaat zorgen dat de warmtewet van 1 januari 2014 uitgevoerd gaat worden zoals die bedoeld is."
Extra kostenDeze warmtewet moet er onder meer voor zorgen dat mensen met stadsverwarming evenveel betalen voor hun warmte dan ze zouden doen als ze even hard op gas zouden stoken. Dijkers: "Maar in de praktijk krijgen we er allerlei hoge kostenposten bij, zoals een paar tientjes voor een metertje en een paar tientjes voor een afsluitkraan. Terwijl we ook gewoon een onderhoudcontract hebben."
Volgens commercieel directeur Xavier van den Thillart van Ennatuurlijk klopt er niets van deze aantijgingen. Van den Thillart: "Wij houden ons aan onze wettelijke plicht, door ervoor te zorgen dat onze klanten niet meer betalen voor warmte, dan ze zouden doen bij een gasleverancier."