Multicultureel wijktheater Breda-Noord wil bijdragen aan verbroedering: 'We moeten het samen doen'
Een donkere jongen die zich gediscrimineerd voelt door een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd, en niet gehoord wordt door die scheidsrechter. Een moslima die de toegang tot een katholieke kerk geweigerd wordt. Een buurvrouw die in vertrouwen hoort dat iemand uit haar straat is aangewezen op de voedselbank en dat vervolgens rondbazuint.
Het zijn korte, treffende sketches. En uit het leven gegrepen, vertelt Jan Hopman, één van de acteurs: "Toen ik nog pastoor was, heeft ooit een gastvrouw iemand met en hoofddoek geweigerd. Ja, die sketch was op waarheid gebaseerd."
Allemaal mensenHet theatergezelschap is zeer divers. Jong en oud, donker en blank. En allemaal hebben de acteurs hun eigen reden om op het podium te klimmen. "Wij proberen de kloof tussen mensen die langs elkaar heen lopen kleiner te maken. Dat mensen elkaar toch weer gaan vinden, want we moeten het met elkaar doen."
Iemand anders stelt: "Wij moeten samen leven. We zijn allemaal mensen." Een andere actrice: "Ze hebben een andere cultuur, dat klopt. En je moet jezelf een beetje aanpassen. Maar als je ze beter leert kennen, word je hecht met die mensen en dat vind ik heel fijn."
Na afloop praat een gespreksleider nog even verder met de ongeveer twintig mensen die vrijdagavond kwamen kijken. Een donkere gespreksleider en een overwegend blank publiek. De diversiteit van het gelegenheids-theatergezelschap was in de toeschouwers dus niet direct terug te zien.
TourneeDe gespreksleider daarover: "Ik vind dat eigenlijk niet jammer. Al hoop ik wel dat ik de volgende keer een iets breder publiek aan te spreken. Maar iedere ziel die we bewust kunnen maken is al geweldig."
En die volgende keer komt er. Komende vrijdag staat het gezelschap onder leiding van regisseur Imro Burke n de Lucaskerk en de week erop in de Michaelkerk in Breda.