Meeste Brabantse burgemeesters laten wethouders controleren op integriteit
In een aantal gemeenten heeft die screening er toe geleid dat kandidaat-wethouders stopten met bijbaantjes of dat ze een andere portefeuille kregen dan oorspronkelijk de bedoeling was om belangenverstrengeling te voorkomen.
Dat blijkt uit een notitie van het provinciebestuur. Voor burgemeesters zelf, Commissarissen van de Koning en Gedeputeerden is zo'n screening al verplicht. Er werd vorig jaar gepleit voor zo'n zelfde onderzoek naar wethouders nadat een aantal van hen in opspraak was gekomen.
Niet mee bemoeienEr was ook in Brabant een enkele burgemeester die zich afvroeg of de controle van de integriteit van de wethouders wel tot zijn of haar taak behoort. Die burgemeesters vonden het meer de taak van de gemeenteraad.
Maar in tegenstelling tot sommige van hun Friese en Noord-Hollandse ambtsgenoten deden de Brabantse burgemeesters wel mee. In het hoge noorden was een enkele burgemeester die vond dat de commissaris zich niet met hun werk moest bemoeien. En dat terwijl die hele integriteitstoets een idee was van onder anderen de Friese CvdK, John Jorritsma. Maar ja, die is dan ook jarenlang burgemeester in het Brabantse Cranendonck geweest.
In Brabant hebben uiteindelijk 58 van de 64 burgemeesters meegewerkt. Van hen hebben er 56 de nieuwe wethouders in hun gemeente een Verklaring Omtrent Gedrag laten aanvragen.
Niks te maken met de portemonneeDe Brabantse burgemeesters waren heel wat terughoudender om aan hun nieuwe gekozen collega's een BKR-verklaring te vragen. In zo'n verklaring staat hoeveel krediet iemand tegoed heeft. Blijkbaar vonden bijna alle burgemeesters dat ze niks te maken hebben met de huishoudportemonnee van de wethouders.
Een aantal burgemeesters heeft het onderzoek door een extern bureau laten uitvoeren. De ene burgervader was daar 250 euro voor kwijt, de andere 2300 euro per wethouder.