Lot standbeeld De Mol van Tom Claassen in handen gemeenteraad Best
Eind vorige eeuw lukte het de gemeente Best na jaren strijd om de doorgaande trein door het dorp ondergronds te krijgen. Op dat moment werd het dorp, dat door de spoorlijn werd doorsneden, weer één.
Tom Claassen maakte een zeven meter hoog beeld van een mol. Het dier dat gangen graaft, zoals ook een gang werd gegraven voor de trein. Daarom ziet de gedraaide staart van de mol er uit als een boormachine.
Om indertijd de kosten van het beeld te drukken werd het brons gemengd met messing. En nu zitten er barsten in de huid van de mol.
Huid moet ademenVolgens de kunstenaar kan het probleem opgelost worden door de huid meer ruimte te geven waardoor die als het ware kan ademen. Dat kost een kleine vijftig mille. Claassen heeft dat geld niet.
De gemeente wil wel betalen, maar dan moet Claassen extra kunst leveren ter waarde van de reparatiekosten. Claassen krijgt dan twee jaar de tijd die terug te kopen. Lukt dat niet, dan zijn ze definitief voor Best.
Ondertussen is zakenman Tom van den Broeke uit Haarlem op Facebook een actie begonnen om geld bij elkaar te krijgen. Hij houdt van het werk van Claassen, zoals de "Zittende Mannen" bij Schiphol en "De Olifanten" in Almere.
Maar voorlopig is vanavond eerst de gemeenteraad van Best aan het woord. De partijen praten vanavond over hoe het verder moet met De Mol. Later deze maand wordt er een beslissing over genomen.