Van yoga tot muziektherapie: Brabantse verpleegkundigen bieden veel extra zorg
Frank Heijnen is nog een beetje duf door de narcose, maar toch gaat zijn hart flink tekeer. Heijnen is in het Elisabeth-Twee Stedenziekenhuis geopereerd aan een kwaadaardige tumor in zijn schildklier en moet nog zeker een week wachten op de uitslag.
Heijnen: "Dat is natuurlijk behoorlijk spannend, want die uitslag is erg belangrijk voor mijn gezondheid. En eigenlijk voor mijn hele toekomst."
AdemhalingsoefeningenOp een stoel naast het bed zit verpleegkundige Ad Kivits. Kivits houdt de hand van Heijnen vast en leidt hem door een paar simpele ademhalingsoefeningen. Heijnen na afloop: "Natuurlijk ben ik nog steeds niet helemaal ontspannen, maar het scheelt wel een hele hoop."
Ademhalingsoefeningen, ze vormen geen kerntaak van het ziekenhuis. Net als massage yoga of muziektherapie. Maar verpleegkundigen bieden ze wel regelmatig op eigen initiatief aan. Complementaire zorg noemen ze dat. In Brabantse ziekenhuizen gebeurt dit bovengemiddeld veel.
WerkgroepVooral verpleegkundigen in het Maxima Medisch Centrum en het Elisabeth-Twee Stedenziekenhuis zijn heel actief op dit gebied. Martine Busch van het Van Praag instituut deed hier onderzoek naar.
Busch: "Wat opvalt aan deze Brabantse ziekenhuizen is dat ze beide al een officiële werkgroep hebben met verschillende professionals uit het ziekenhuis, waaronder ook medisch specialisten, die zich buigen over hoe complementaire zorg het beste ingevoerd kan worden."
En dat betekent dat de 'extraatjes' van de enthousiastelingen onder de verpleegkundigen een officiële status gaan krijgen in het ziekenhuis. Een hele stap, want zo krijgen alle verpleegkundigen in het ziekenhuis de mogelijkheid om een aanvullende cursus of opleiding te krijgen. En voor de patiënt kan dit betekenen dat hij, net als Heijnen, iets minder gespannen is tijdens zijn periode in het ziekenhuis.
TijdnoodBang dat verpleegkundigen, die het toch al erg druk hebben, hierdoor in tijdnood gaan komen, zijn ze niet in het Elisabeth-Twee Stedenziekenhuis. Kivits, naast verpleegkundige ook opleidingsfunctionaris: "Drukte kan ook ontstaan door een patiënt die heel erg gespannen is en in een half uur tijd tien keer belt."
Als je er als verpleegkundige één keer een kwartiertje goed voor gaat zitten en bijvoorbeeld wat ademhalingsoefeningen met hem doet, dan help je dus niet alleen de patiënt. Volgens Kivits kan het op deze manier eerder tijd opleveren, dan tijd kosten.