Auto van de toekomst is een 'bouwpakket', onderdelen eenvoudig te verwisselen
Nova bestaat uit verschillende 'modules', onderdelen die op ieder moment zijn te vervangen en te configureren. Zo zou het interieur van de auto makkelijk aan te passen zijn aan de smaak. Ook kunnen accu's en motoren eenvoudig worden verwisseld.
Wil je sneller? Zet er een andere motor inDe prestaties van Nova zijn afhankelijk van de modules die iemand erin wil stoppen, zo zeggen de studenten. Toch tonen de eerste berekeningen aan dat de elektrische auto omgerekend naar benzinevebruik één op achthonderd kan rijden. Nova haalt een topsnelheid van negentig kilometer per uur.
"Met Nova willen we vooral de efficiëntie van de auto verhogen. Vergelijk het bijvoorbeeld met een Toyota Aygo. Die is prima geschikt als stadsauto, maar minder voor op de snelweg. De bedoeling is dat je er dan een andere motor in kunt zetten die bijvoorbeeld overeenkomt met een BMW 5-serie", aldus teamleider Steven Nelemans.
Werk in uitvoeringDe TU/e-studenten werken momenteel aan het frame van Nova. Op Facebook lieten ze begin deze maand een afbeelding zien van wat de Nova moet gaan worden. Ook toonden ze onlangs een conceptafbeelding. Ze werken nu ook tijdens carnaval hard door om 16 april een werkend exemplaar te tonen tijdens de Amsterdamse AutoRAI. In mei volgt de uiteindelijke presentatie.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=74qoytFoCsg]
De knappe koppen hopen met de zogeheten modulaire auto de enorme afvalproductie een halt toe te roepen. "Tegenwoordig kopen mensen elke paar jaar een nieuwe auto, en na deze aankoop kan er bijna niets meer aan de auto veranderd worden. Wanneer mensen ontevreden worden over sommige onderdelen van hun auto, verkopen ze hun oude auto en kopen een nieuwe." Met Nova hoeft dat niet meer.
'Beetje vreemd'Is het niet gek dat autofabrikanten niet eerder met het idee kwamen? Nelemans: "Ja en nee. Het is een beetje vreemd, omdat er veel voordelen bij komen kijken. Ik denk dat de fabrikanten er bang voor zijn. Zij zijn bang voor verandering, net zoals ze dat bijvoorbeeld waren voor elektrische auto's. Maar dat hoeft niet: ze kunnen er op kleine schaal mee beginnen."
De bedoeling van de studenten is vooral om te laten zien dát een modulaire auto mogelijk is. Ze hopen dat autofabrikanten vervolgens zullen aanhaken. En misschien dat fabrikanten interesse tonen in het project. "Daar hopen we natuurlijk wel op", lacht Nelemans.
Gezinsauto die op zonne-energie rijdtOverigens is de Technische Universiteit Eindhoven geen vreemde eend in de bijt wat betreft het bouwen van innovatieve auto's. Zo ontwikkelden ze eerder al de Stella, een gezinsauto die op zonne-energie rijdt. Daarmee wonnen ze pas de Crunchie Awards, zeg maar 'de Oscar van de technologie'. Grote kans dus dat de Eindhovenaren met hun concept weer een schot in de roos hebben.