Stuifmail zondag 22 februari: turkse tortelduiven en kleine wespenboktor
Turkse tortelduiven"Turkse tortelduiven zien er als volgt uit. Ze hebben een grijs, bruinachtig verenkleed en een lange staart. De borstkas is versierd met roze en vaalgele veren. Deze duiven zijn, met hun 34 centimeter grootte, beduidend kleiner en slanker dan een houtduif."
"Sinds de tweede helft van de 20ste eeuw komt de Turkse tortelduif voor in Nederland. Zijn oorspronkelijke woongebied bestrijkt Zuidoost-Europa (de Balkan) tot aan Japan. Nu komt de Turkse Tortel vrijwel in heel Europa voor. Hij broedt zelfs ten noorden van de Noordpoolcirkel in Scandinavië."
"De vraag van Yvonne Oudenhuijsen is waarom één van de twee altijd een opgezet verenpak heeft? Volgens mij inderdaad om zich warm te houden. Mogelijk heeft die duif het toch kouder dan de andere duif. Ben benieuwd of dit over een maand nog zo is, maar ik denk het niet."
Scherpe schelpzwammen"Op de foto zie je een aantal paddenstoelen, waarvan ik de naam niet direct kon thuisbrengen. Gelukkig wist vriend Bart Horvers het wel en hij gaf me de naam scherpe schelpzwammen door. Had ik nog nooit van gehoord, wel kende ik de dennenschelpzwam, want die komt veel voor in de Oisterwijkse bossen."
"Deze scherpe schelpzwam schijnt ook redelijk veel voor te komen. Ze groeien in tegenstelling van de dennenschelpzwam op loofbomen, maar dan op dode stronken, stammen en takken van die loofbomen. Zomereiken zijn vooral favoriet. Dus ik ga in de paddenstoelentijd eens beter op deze paddenstoelen letten."
Kleine wespenboktor"De kleine wespenbok of kleine wespenboktor. Zoals de naam het reeds zegt, behoort deze kever tot de familie van boktorren. Ze komen in Nederland vrij algemeen voor in loofbossen. Ze leven vooral in bladeren en op boomschors van loofbomen."
"Het zijn prachtige kevers, die door hun langwerpig zwart schild met gele strepen vaak mensen in de war brengt. De mensen denken dat het wespen zijn, maar het is het verdedigingsmechanisme van deze boktor wat men ook wel mimicry noemt. Vijanden blijven dan vaak weg bij deze boktorren. Gevaarlijk zijn ze dus zeker niet voor de mens en ook zeker niet schadelijk."
"Volwassen kleine wespenbokken eten vooral stuifmeel. De larven leven eten rottend loofhout, liefst van de beuk."
Ziel verwarmende natuur (Roel van Ekeris)Zon schijnt over het waterZomers defiléLiefdevol eenden gesnaterRomantiek zit je meeDroom in een wereld van groenVlinders van geel citroenWaterschijnsels in groen en blauwLiefde schijnt in jouOgen die weelderig bekorenRust die je niet wil verstorenSchilderachtig en oogverblindendIn paradijselijke sferen bevindendLeef op in natuurlijke weeldeSpiegelbeelden die volop deeldenGemoed in warmtegloedHet maakt je dagen zoet