Brabant spil in grootscheepse puppyhandel: dierenartsen spreken van maffiapraktijken
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant
De puppy's worden gefokt in grote boerderijen in Oost-Europa, zonder aandacht of daglicht. Wekelijks worden ze met honderden tegelijk in bestelbusjes of vrachtwagens naar Nederland gebracht. De reis is zo zwaar voor de hondjes, dat er regelmatig puppy's onderweg overlijden door stress.
GeknoeiEenmaal aangekomen in Brabant wordt er regelmatig geknoeid met inentingen en hondenpaspoorten. Via verschillende handelaren en met name via internet komen de hondjes vervolgens terecht bij de consument. Dierenarts Frank van Schaijk van dierenkliniek De Kempen: "Dan worden ze geplaatst in huiselijke situaties, zodat de consument de indruk krijgt dat die pup gewoon in Nederland is geboren en opgegroeid."
Mieke Coolen uit Eindhoven kocht eind 2014 een puppy bij een grote handelaar in de Kempen. "We hadden een advertentie gezien op internet dat er puppy's te koop waren", vertelt Coolen. "We zijn daar heen gegaan en het zag er keurig uit. Uiteindelijk zijn we gegaan voor een witte Labrador."
InslapenDe eerste paar dagen was het feest in huize Coolen. Nora, want zo noemde ze haar nieuwe beste maatje, was een vrolijke, gezonde pup. Maar toen ging het mis. "Ze bleef maar braken en toen kwam er ook diarree. Ze liet overal alles lopen." Coolen had geen andere keus dan Nora in te laten slapen.
Wetenschapper Paul Overgaauw van de universiteit van Utrecht deed jarenlang onderzoek naar de malafide handel in puppy's. Volgens hem realiseren veel dierenliefhebbers zich niet welke risico's ze nemen door het kopen van een hondje uit de handel.
HondsdolheidOvergaauw: "Je weet niet wat je binnenhaalt, je weet niet wat je krijgt. Je weet niet of ze gesocialiseerd zijn en je weet niet hoe oud ze zijn. Je weet niet of ze wel goed gevaccineerd zijn. Je weet niet wat voor parasieten ze bij zich hebben. En er is altijd het risico dat ze rabiës, hondsdolheid, met zich mee brengen. Als dat een keer gebeurt, hebben we echt een probleem in dit land."
De meeste dierenartsen die we spraken in de loop van ons onderzoek durven niet herkenbaar in beeld te komen, maar willen wél graag hun verhaal vertellen. Een van hen, we noemen haar Marieke: "In de hondenhandel is veel geld te verdienen. Collega's van mij worden bedreigd. Daarom wil ik niet herkenbaar in beeld. In een aantal gevallen kun je echt wel spreken van dierenmaffia."