'Zwaardere straffen voor smokkel illegale puppy's': politiek roert zich na onderzoek Omroep Brabant
Tweede Kamerleden Tjeerd van Dekken en Henk Leenders van de PvdA stelden schriftelijke vragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken omdat Brabant de spil zou zijn in internationale handel in verwaarloosde puppy's. Hierover voerde Omroep Brabant de afgelopen maanden gesprekken met tientallen Brabantse dierenartsen.
Daaruit kwam naar voren dat vele puppy's worden gefokt in grote boerderijen in Oost-Europa, zonder aandacht of daglicht. Wekelijks worden ze met honderden tegelijk in bestelbusjes of vrachtwagens naar Brabant gebracht. De reis is zo zwaar voor de hondjes, dat er regelmatig puppy's onderweg overlijden door stress. Eenmaal aangekomen in onze provincie wordt er regelmatig geknoeid met inentingen en hondenpaspoorten.
Vervolgstappen?De PvdA vraagt zich af welke controlemechanismen er zijn om de illegale handel in puppy’s te voorkomen. Ook is ze benieuwd welke risico’s gesmokkelde puppy’s vormen voor hun eigenaren en andere mensen en dieren. De partij vraagt naar eventuele vervolgstappen van het kabinet om de illegale puppyhandel een halt toe te roepen.
Ook de Partij voor de Dieren heeft met verontwaardiging kennis genomen van de berichtgeving. Partijlid Marco van der Wel pleit voor meer Dierenpolitie en wil een verbod op dierenhandel op Marktplaats. Fractievoorzitter Marianne Thieme gaat mondelinge vragen stellen [pdf, 211 kB].
Dion Graus van de PVV komt aanstaande donderdag met een motie die de Dierenpolitie meer mogelijkheden moet verschaffen. Graus heeft vanaf 2006 regelmatig om actie gevraagd en pleit onder meer voor controles door vliegende brigades aan de grens. Die waren in het verleden volgens de PVV'er effectief.
Graus: 'Zwaardere straffen'Graus noemt de hondenhandelaren maffiamensen, onderwereldfiguren. “Het is puppymaffia. Het zijn heel grote onderwereldfiguren. Ze deinzen nergens voor terug. Het zijn levensgevaarlijke idioten.”
Hij wil zwaardere straffen voor de Oost- Europeanen die de puppy's ons land binnenbrengen. "Nu krijgen ze een boete en krijgen ze hun busjes weer terug. Soms zelfs ook de puppy's, al dan niet uitgehongerd. We moeten honden als levende wezens zien en niet als 'waar'. Hier moeten gevangenisstraffen voor worden gegeven. En de busjes moeten door de shredder worden gehaald."
In 2014 stelde hij tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer al hetzelfde: "Op water en brood met die gasten. Ik vraag verder een levenslang verbod op het houden van dieren voor de tussenhandelaren in Nederland." Graus laat dinsdag aan Omroep Brabant weten dat wat hem betreft dierenartsen verplicht moeten worden om melding te maken van vermoedens van illegale handel en verwaarlozing. Volgens Graus gebeurt dat uit laksheid en angst vaak niet.
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant