Bedreigingen en emotionele reacties na reportage malafide puppyhandel: 'Na een week al dood'
Het onderzoek heeft veel losgemaakt. Na de berichtgeving van Omroep Brabant over de grootscheepse malafide handel in puppy’s stromen er tientallen reacties binnen bij Omroep Brabant.
Van Brabanders die medelijden hebben met de beestjes en regelgeving verbeterd willen zien, tot mensen die boos zijn, maar ook van mensen die de verhalen herkennen en iets soortgelijks hebben meegemaakt.
'Komt mijn pup uit de malafide handel?'Verschillende Brabanders die recent een pup hebben aangeschaft, vragen zich af of het nieuwe gezinslid uit de malafide broodfok in Hongarije komt en of het dan wel helemaal gezond is. In veel gevallen zal dat zo zijn, maar er zijn ook een hoop gevallen waarbij dat niet zo is.
Zo schrijft iemand dat zij pas ná betaling het hondenpaspoort te zien kreeg. Het uit Polen afkomstige hondje was na drie dagen al doodziek. De dierenarts heeft het nog kunnen redden door wel de benodigde inentingen te geven. Er zijn meer mensen die melden dat de dierenarts net op tijd hondjes heeft kunnen redden. Dat kost dan wel honderden euro’s, maar dan blijft het beestje wel in leven.
Niet ingeënt tegen ParvoMaar er zijn ook veel reacties binnengekomen waarin mensen vertellen dat ze op trieste wijze snel afscheid hebben moeten nemen van hun pup. Iemand laat weten dat hun pup, een Keeshondje, bij aankoop nog speels en enthousiast was, maar ‘s nachts doodziek werd.
De dierenarts constateerde Parvo, een gevaarlijke hondenziekte. Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat het vaker voorkomt dat malafide handelaren hondjes niet inenten tegen die ziekte, waar de dieren uiteindelijk aan sterven. De importeurs van hondjes zijn verplicht om honden wel in te enten tegen deze ziekte.
Pepmiddelen zodat puppy speels isEen koper van een husky die in De Kempen is gekocht, laat weten dat ze de hond een weekje thuis hadden toen er Parvo werd geconstateerd. Het beestje stierf. Toen de koper dat meldde bij de Dierenpolitie en de NVWA werd er geen actie ondernomen.
Alle mensen melden dat de diertjes in het begin, bij aankoop, erg speels zijn. De hondjes zijn vrolijk en nieuwsgierig, zoals je bij een pup verwacht. Dat komt door pepmiddelen die toegediend worden door de handelaren. Zijn die pepmiddelen uitgewerkt, dan is het beestje uitgeput. Dat vertelden verschillende dierenartsen ook in de reportage.
'Oorzaak bijtincidenten'Behalve dat de hondjes overlijden door gebrek aan goede zorg is er nog een ander probleem, meldt een bestuurslid van een hondenvereniging. “Naast gezondheid krijgen deze honden niet de kans om sociaal te worden”, zegt hij. “Dat is de voornaamste oorzaak voor bijtincidenten.”
Mensen die reageerden op onze berichtgeving geven ook regelmatig aan niet over te gaan tot het doen van aangifte, omdat ze bang zijn voor vergeldingsacties van de handelaren. Om die reden heeft Omroep Brabant er ook voor gekozen om geen namen van personen of plaatsen te noemen in dit bericht.
Heb jij ook een verhaal dat je wil delen met ons? Dat kan via [email protected].