Advocaat Feda Amiri wil rapport over mogelijke mishandeling opvragen: 'Iemand liegt hier'
Feda Amiri uit Heeze werd onlangs door de immigratiedienst Nederland uitgezet. Volgens zijn dochter Tamana verliep de uitzetting hardhandig en raakte haar vader gewond. Aan het begin van de vlucht naar Kabul zijn korte tijd dwangmiddelen ingezet omdat Amiri zich fysiek verzette.
Uiteindelijk zocht Tamana Amiri haar vader op in Afghanistan. Hij zou zich in een kritieke toestand bevinden. Achteraf bleek dat weer mee te vallen.
'Gepaste dwangmiddelen gebruikt'Feda Amiri zou na zijn uitzetting met een botbreuk en geheugenverlies opgenomen zijn in een Afghaans ziekenhuis. Staatssecretaris Fred Teeven beweerde dat er gepaste dwangmiddelen zijn gebruikt door de marechaussee. Advocaat Bart Toemen vertelde bij Jinek dat hij ook verward werd door de zaak. "In eerste instantie zei dat marechaussee dat de uitzetting rustig was verlopen. De staatssecretaris zei echter wat anders. Ergens vertelt iemand niet de waarheid."
Toen Toemen zich verder ging verdiepen stuitte hij op een rapport uit 2007 waarin de soms brute handelswijze van de marechaussee werd omgeschreven. "Stukken hiervan kwamen overeen met de omschrijving van de mishandeling van Feda Amiri. Dat kunnen ze niet verzonnen hebben en daarom wil ik graag het rapport van de marechaussee hierover inzien. Dat rapport ga ik opvragen. Het zou dan zou maar kunnen blijken dat het verhaal van Amiri klopt."
'Mijn vader is veilig'Dochter Tamana Amiri vertelde op de bank bij Eva Jinek dat ze blij is dat haar vader veilig is. "Vanwege zijn veiligheid kan ik niet vertellen waar hij momenteel is." Volgens bronnen van journalist Natalie Righton die ook bij Jinek op de bank zat zou Feda Amiri in Dubai zitten. Dit wilde Tamana Amiri niet bevestigen. Ze zei alleen dat haar vader niet meer in Kabul zit.
De Amsterdamse kunstenares Tinkebell gaf dinsdag toe dat ze Feda Amiri en zijn dochter volgt voor een kunstproject. Volgens haar hebben Feda en Tamana 'zeer aannemelijk toneelgespeeld' over de verwondingen bij vader Feda. Dit zorgde voor veel onduidelijkheid. Hier trekt Tamana zich echter niets van aan. "Ik ben naar Afghanistan gegaan om mijn vader te vinden. Dat is gelukt. Wat er wordt gezegd doet mij niets. Ik ben blij dat mijn vader gevonden is."
'Veel onduidelijkheden'Volgens Righton rammelen veel dingen in het verhaal. "Tamana zegt dat haar vader geen contact op kon nemen met de buitenwereld. Iedereen in Afghanistan heeft tegenwoordig een mobiele telefoon." Volgens Tamana kon haar vader dit niet omdat hij verward was. Volgens onderzoeksjournalist Righton heeft Feda Amiri voor de Afghaanse geheime dienst gewerkt. Daar zou hij majoor zijn geweest, hoog in rang.
Righton wilde een collega van haar poolshoogte laten nemen toen Feda Amiri in het ziekenhuis lag, maar dat lukte niet. Tamana wilde niet dat haar vader bezoek zou krijgen. Ook vroeg Righton zich af waarom Amiri, die op straat in Kabul in elkaar zou zijn gestort uiteindelijk in een privékliniek werd geholpen op een uur reisafstand en niet in een ziekenhuis achthonderd meter verderop. Volgens Tamana kon dat laatste ziekenhuis haar vader echter niet helpen.
Kunstproject van TinkebellKunstenares Tinkebell wil een 'kunstproject' maken over Feda Amiri. Daarmee wil ze aandacht vragen voor het feit dat iemand na achttien jaar in een land te verblijven 'zomaar' kan worden uitgezet zonder dat hij afscheid kan nemen van zijn familie. Zij is met Tamana Amiri naar Afghanistan gegaan en zou daar Feda Amiri hebben gezien. "Het zou zo maar kunnen dat het verhaal niet waar is, maar dan zijn het wel verdomd goede acteurs. Er is geen reden om zoiets in scene te zetten."
Volgens Tinkebell maakte Feda Amiri een verwarde indruk. "Hij liep mank. Zoiets verzin je niet. Volgens mijn gevoel liegt hij niet. Maar het belangrijkste is dat Feda in veiligheid is en Tamana weer veilig thuis is."
'Film in maart'De bevindingen van Tinkebell zijn in maart te zien. Ze gaat alles verwerken in een film. "Het project moet ik nog gaan maken maar dat komt goed. Er is nog niet iets mislukt bij mij."