33 leerplichtige Brabantse kinderen zitten thuis: 'Het doel is álle kinderen in de schoolbanken'
Anita van de Camp uit Katwijk aan de Maas (in het land van Cuijk) haalt nog eens diep adem. Dan begint ze te vertellen. "Mijn dochter is net 12 jaar oud en is een heel gevoelig lief meisje. Tot vorig jaar ging op school alles goed, maar in groep 7 werd er opeens wel erg veel van haar gevraagd."
Entreetoetsen moesten gemaakt worden, het verkeersdiploma moest gehaald worden, de juffrouw stelde nog extra eisen en thuis werd er flink verbouwd. Alles bij elkaar werd het simpelweg te veel, voor de dochter van Van de Camp.
Burn-out"Ze heeft een burn-out," vertelt Van de Camp. "En dat is eigenlijk precies hetzelfde als wanneer een volwassene een burn-out heeft. Het werd langzaam erger. Op een gegeven moment zei ze: 'mama, mijn hoofd zit zo vol, ik kan dingen niet meer onthouden'."
Sindsdien zit de dochter van Van de Camp thuis. Het gaat langzaam maar zeker de goede kant op met haar en sinds kort krijgt ze vier keer in de week thuis les. Haar moeder heeft dat allemaal zelf moeten regelen.
VerantwoordelijkheidZoals de dochter van Van de Camp zijn er dus 33 kinderen in Brabant. Kinderen die leerplichtig zijn, naar school moeten, maar dat om uiteenlopende redenen niet kunnen of willen. Sinds dit jaar is het niet langer de verantwoordelijkheid van de ouders, maar van de school om een passende oplossing te vinden.
Boven de scholen zit nog een overkoepelende organisatie, het regionale samenwerkingsverband. De mensen daar moeten zorgen dat het gesprek tussen schoolbesturen, gemeenten, leerplichtambtenaren en ouders op gang blijft. Én dat er een oplossing komt.
'Alle kinderen naar school'Jack Biskop is directeur van het samenwerkingsverband Roosendaal/Moerdijk en omgeving. "Onze doelstelling is alle kinderen in de schoolbanken krijgen. Waarschijnlijk is dat een onhaalbare doelstelling, omdat er altijd kinderen met uiteenlopende problemen zullen zijn, maar we streven er wel naar."