Honderden inwoners Sint-Oedenrode protesteren tegen fusiegemeente Meierijstad

3 maart 2015 om 19:01
nl
Ruim 100 inwoners van Sint-Oedenrode zien de nieuwe fusiegemeente Meierijstad niet zitten. En ruim 350 inwoners van Sint-Oedenrode willen dat de fusie wordt uitgesteld. Dat blijkt uit de ruim 500 zienswijzen die zijn binnengekomen bij de drie gemeenten die Meierijstad moeten gaan vormen, Sint-Oedenrode, Veghel en Schijndel.
Geschreven door

De fusie moet op 1 januari 2017 rond zijn. Het aantal zienswijzen uit Sint-Oedenrode is opvallend, uit de andere gemeenten kwamen bijna geen zienswijzen van protesterende bewoners binnen. De tegenstanders zijn van mening dat de gemeentes niet bij elkaar passen. Anderen zijn bang dat er onder meer te weinig draagvlak is...
Rooise trotsBurgemeester Maas spreekt van een belangrijk signaal uit de Rooise samenleving, hij wil graag met deze mensen in gesprek, maar tot een wijziging van de plannen voor Meierijstad gaat het voorlopig niet leiden. "Ik heb natuurlijk te maken met 18 duizend inwoners."  
"Het is niet zo dat we slecht gecommuniceerd hebben," zegt burgemeester Eugster van Schijndel, die de kar trekt. "We hebben juist overal op precies dezelfde manier gecommuniceerd. Dus ik heb er niet zo snel een verklaring voor. Maar mensen mogen een andere mening hebben en het protest is niet van dien aard dat wij vinden dat er een opstand is uitgebroken." Burgemeester Maas denkt dat mensen bang zijn voor hun identiteit. "Sint-Oedenrode met zijn historische identiteit, dat is een andere mate en schaal als de andere twee gemeenten. Maar die Rooise identiteit blijft."
Son en Breugel wil grenscorrectieNaast heemkundekringen en het bedrijfsleven dienden ook twee gemeenten een zienswijze in. Zo wil de gemeente Son en Breugel een grenscorrectie om wat meer buitengebied erbij te krijgen. De gemeentegrens van Sint-Oedenrode loopt vlak langs de bebouwde kom van Son en Breugel en de gemeente is bang de regie over het buitengebied kwijt te raken. Begrijpelijk, zeggen de burgemeesters van de fusiegemeenten. Maar uit een rondvraag is gebleken dat de inwoners van het gebied niet bij Son en Breugel willen horen.
Ook de gemeente 's-Hertogenbosch diende een zienswijze in. Daarin spreekt de gemeente de hoop uit dat Uden in de toekomst ook bij Meierijstad kan gaan horen. Dit omdat Uden met Veghel een economisch cluster vormt. De raadscommissies van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel gaan volgende week praten over de zienswijzen. De gemeenteraden stellen het herindelingsadvies voor Meierijstad op 26 maart vast.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.