Parkeren in Eindhoven een dure aangelegenheid, tarief stijgt met 70%
Eindhoven staat in de top vijf van Nederland en is aanzienlijk duurder dan alle andere Brabantse steden. Met een straattarief van 3,40 euro per uur zit de lichtstad ook ruim boven het landelijk gemiddelde van 2,66 euro per uur.
Parkeertarieven in andere Brabantse plaatsenMet name in Brabant steekt Eindhoven er met kop en schouders bovenuit met de parkeertarieven. Op de tweede plaats staat Den Bosch. Daar kost een uur parkeren 2,50 euro. In Tilburg, Breda, Helmond en Roosendaal scheelt het zelfs meer dan een euro om je bolide een uurtje weg te zetten.
Top vijf duurste parkeertarieven Brabant (per uur):
- Eindhoven: 3,40 euro
- Den Bosch: 2,50 euro
- Tilburg: 2,20 euro
- Breda: 2,10 euro
- Helmond/Roosendaal: 2 euro
Vijf jaar geleden betaalde je slechts twee euro per uur in de binnenstad van Eindhoven als je je auto in een betaalde parkeerzone neerzette. Daarna ging het hard met de stijging van de tarieven. Zo is Eindhoven inmiddels duurder dan Rotterdam (3,33 euro per uur), Den Haag en Maastricht (2,60 euro per uur).
Verhogen tarieven 'onvoorstelbaar'Detailhandel Nederland noemt het 'onvoorstelbaar' dat er nog steeds gemeenten en exploitanten van parkeergarages zijn die de tarieven verhogen.
Juist in een tijd waarin winkeliers het moeilijk hebben, pleit de brancheorganisatie voor het verlagen van de tarieven om zo de lokale economie te stimuleren en binnensteden aantrekkelijker te maken.
In Eindhoven wel kostenstijgingHoewel 43 procent van de gemeenten in Nederland geen kostenstijging doorvoerde ging in Eindhoven het tarief dit jaar weer met twintig cent omhoog. Alleen in het centrum van Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Venlo is het nog duurder om je auto te parkeren.
Dat is niet het enige opmerkelijke uit het onderzoek van detailhandel Nederland. Zo zijn de parkeertarieven in de parkeergarages Koningsplein en Schouwburg in Tilburg dit jaar met achttien procent verhoogd ten opzichte van vorig jaar. Goed voor een plaatsje in de top drie van snelste stijgers.
Waar is de uitgang?Een speciale, maar negatieve, vermelding in de test is er voor parkeergarage Wolvenhoek in Den Bosch. Hier staat volgens het onderzoek namelijk helemaal niet aangegeven waar de voetgangersuitgang is. In meer dan negentig procent van de bezochte parkeergarages is dit wel goed aangegeven.