Meer dan zevenhonderd reeën doodgereden op Brabantse wegen: toename aanrijdingen met wild verwacht
Dat reeën vaak het slachtoffer worden van een aanrijding heeft volgens Louwerse vooral te maken met de vele trekbewegingen die deze dieren vooral in het voorjaar maken. Automobilisten raken bij dit soort aanrijdingen volgens Louwerse niet vaak gewond.
Maar wel waarschuwt hij voor de mogelijkheid dat een dier wanneer het als het ware ‘wordt opgeschept, door een auto door de voorruit naar binnen kan vliegen’. En dan heb je volgens hem als automobilist uiteraard wel een probleem.
Dode vossenNaast de ree is de vos het vaakst slachtoffer van een dodelijke aanrijding in Brabant. Zo werden afgelopen jaar tachtig vossen doodgereden in onze provincie. Waarbij Louwerse aantekent dat deze aanrijdingen minder snel gemeld worden. Het zouden er dus zomaar meer kunnen zijn.
Het is volgens Louwerse moeilijk om precies aan te geven wat de toename is van het aantal aanrijdingen met wild in onze provincie. Voor 2014 was er namelijk geen goed systeem waarin dit soort aanrijdingen werden bijgehouden. De trend van een toename is volgens de stichting echter vrij duidelijk. Simpelweg omdat er steeds meer reeën, vossen, dassen, wilde zwijnen en herten voorkomen in onze provincie, worden ook steeds meer van deze dieren slachtoffer in het verkeer.
Hoe aanrijding voorkomen?Als automobilist kun je volgens Louwerse zeker wat doen om een aanrijding met een dier te voorkomen. Zo is het volgens hem verstandig om in de avond- en ochtendschemering op wegen die door of langs een bosperceel lopen je snelheid te minderen.
Bij een snelheid van zestig kilometer per uur ben je als automobilist namelijk nog in staat op tijd te stoppen en een aanrijding met een dier te voorkomen.