Weer forse kritiek op Hein Verbruggen: grove fouten gemaakt bij dopingbestrijding

9 maart 2015 om 07:03
nl
In een nieuw rapport over doping krijgt oud UCI-voorzitter Hein Verbruggen forse kritiek. Onder leiding van de Helmonder tussen 1991 en 2005 zijn er grove fouten gemaakt bij de dopingbestrijding. Dat concludeert de onafhankelijke commissie CIRC, die in opdracht van de internationale wielerunie UCI onderzoek deed naar het dopinggebruik van de afgelopen decennia.
Geschreven door

Over de rol van de UCI en met name die van Hein Verbruggen is de commissie erg kritisch. De UCI heeft gefaald in het toepassen van haar eigen anti-dopingregels en heeft de ogen gesloten voor de ergste gevallen. Vooral dopingzondaar Armstrong, van wie de zeven Tourzeges zijn afgenomen, kreeg een voorkeursbehandeling.
Geen bewijs van corruptieBewijs van corruptie tegen Verbruggen of de UCI is niet gevonden door de CIRC. En dat was wel één van de vragen waar de CIRC-commissie antwoord op moest geven. De commissie concludeert dat de beschuldigingen aan het adres van Verbruggen rond het aannemen van geld van Lance Armstrong om zijn positieve dopingtests te verdoezelen, niet bewezen kunnen worden.
De commissie sprak met 174 mensen, onder wie officials, anti-dopingdeskundigen en (oud)-wielrenners, zoals Lance Armstrong. De uitkomsten worden maandag openbaar gemaakt.
'Patron absolu'In het rapport wordt gesteld dat Hein Verbruggen de internationale wielrenunie UCI regeerde als een 'patron absolu', als een alleenheerser. Verbruggen liet zaterdag al weten niet onder de indruk te zijn van de kritiek nu ook de onderzoekers niet hebben aangetoond dat hij geld zou hebben aangenomen om een positieve dopingzaak van Lance Armstrong onder de mat te schuiven.
Verbruggen wordt omschreven als een een op macht beluste bestuurder die met Armstrong als boegbeeld zijn sport maar vooral zijn status zag groeien, maar te vaak in conflicten belandde die zijn organisatie schaadden.
Beleid was ondoorzichtigGenoemd worden zijn persoonlijke vete met toenmalig baas van het wereldantidopingbureau WADA Dick Pound en Tourorganisator ASO. Zijn beleid was ondoorzichtig, Verbruggen overlegde slechts met enkele vertrouwelingen.  Verbruggen stelde in 2005 alles in het werk om de Ier Pat McQuaid als opvolger verkozen te krijgen. Dat deed hij volgens de commissie niet alleen om invloeden van ASO buiten te houden maar ook om een stempel te kunnen blijven drukken op het beleid. De UCI was volgens de commissie inmiddels verworden tot een door één man geleide instantie zonder enige vorm van controle, waarin tegenstanders succesvol onder druk werden gezet.
Verbruggen werd na zijn aftreden benoemd tot vicevoorzitter zodat hij zijn positie als IOC-lid niet hoefde in te leveren en hield een kantoor bij de UCI.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.