Ambulances vaak te laat in Zuidoost-Brabant

9 maart 2015 om 12:38
nl
Gemeenten in Zuidoost-Brabant luiden de noodklok. In die hele regio waren hulpverleners vorig jaar vaker te laat in spoedeisende gevallen. In Reusel-De Mierden is het probleem het grootst. Daar was 35 procent van de spoedeisende ritten te laat. "Dit ervaren wij als zéér teleurstellend", zo schrijven gemeenten gezamenlijk in een brandbrief.
Geschreven door

De alarmerende cijfers zijn afkomstig van de Regionale Ambulance Voorziening Brabant-Zuidoost, kortweg de RAV Brabant-Zuidoost. Die deed onderzoek naar de ambulanceritten van vorig jaar en constateerde dat in de hele regio ambulances vaker te laat waren in vergelijking met een jaar eerder.
De RAV maakt onderscheid in drie soorten ambulanceritten, de zogeheten A1-, A2- en B-ritten. De eerste groep heeft betrekking op patiënten van wie hun leven direct in gevaar is. De landelijke norm is dat ambulances in 95 procent van zulke gevallen binnen een kwartier ter plekke zijn.
Reusel-De Mierden scoort slechtVorig jaar waren er in de hele regio Brabant-Zuidoost 22.679 zogenoemde A1-ritten, op een totaal van 43.777. Dit betekent dat ambulances ruim de helft van de tijd uitrukten vanwege een spoedeisend geval.
Lang niet alle ambulanceritten waren vorig jaar op tijd, zo blijkt verder uit cijfers van de RAV. Ambulances bleken vooral te laat in de gemeente Reusel-De Mierden. In slechts 65 procent van alle spoedeisende gevallen waren hulpverleners binnen vijftien minuten ter plekke.
Gemeenten luiden noodklokOok in Gemert-Bakel verloopt de ambulancezorg slecht. Daar was vorig jaar 82 procent van de ritten op tijd, vier procent minder dan een jaar eerder [PDF, 95kB]. Die gemeente luidt dan ook samen met Someren (80 procent) de noodklok.
In een brief [PDF, 744kB] aan de Veiligheidsregio, de overkoepelende organisatie van hulpdiensten die gaat over de inzet van ambulances, uiten Gemert-Bakel en Someren hun zorgen. Zij eisen uitleg en maatregelen van de Veiligheidsregio. Die reageert naar eigen zeggen later maandag op vragen van Omroep Brabant.
'Oorzaak nieuw systeem meldkamer'De RAV meldt in het onderzoeksrapport [PDF, 352kB] dat de daling in het aantal ritten dat op tijd is, te wijten is aan de ingebruikname van een nieuw systeem op de meldkamer. Dit systeem zou ervoor zorgen dat de verwerkingstijd toeneemt.
Als tegenmaatregel startte de RAV vorig jaar met een nieuw protocol, waarbij er direct een ambulance wordt gestuurd zodra er een adres bekend is. Hierdoor zouden hulpverleners vaker op tijd zijn. Doordat het protocol pas halverwege vorig jaar in gebruik werd genomen, zijn de cijfers mogelijk niet meer actueel.
Spoedeisende ambulanceritten en percentage dat op tijd was- Asten: 388 (85%) - Bladel: 462 (81%) - Deurne: 709 (86%) - Gemert-Bakel: 586 (82%) - Oirschot: 310 (75%) - Reusel-De Mierden: 191 (65%) - Someren: 391 (80%)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.