Video

'In het begin zagen de Udenaren het niet zitten', Belgen tijdens WO I opgevangen in Uden

9 maart 2015 om 17:26
nl
In Uden is onlangs een monument onthuld voor duizenden Belgische vluchtelingen. Zij werden tijdens de Eerste Wereldoorlog, precies honderd jaar geleden, opgevangen in het speciaal gebouwde opvangkamp Vluchtoord.
Geschreven door

Het monument is een kopie van de voorgevel van de kerk in Vluchtoord. Die kerk is te zien op beelden uit 1915. De Belgen vluchtten voor het oorloggeweld van de Duitsers. In eerste instantie kwamen er in zo'n miljoen Belgen naar het neutrale Nederland. Uiteindelijk bleven er zo'n 80.000 over. Die werden verdeeld over vluchtoorden in Nunspeet, Ede en Uden.
In een mum van tijd werd er in Uden een vluchtelingenkamp uit de grond gestampt. Vluchtoord had de grote van zestig voetbalvelden. Er waren barakken, er was een kerk, een school, een ziekenhuis en er was een woonpark. "Het was een dorp op zich, kon bijna geheel in z'n eigen behoeften voorzien", zegt Adriaan Sanders van de Heemkundekring Uden. "Alleen het brood en wat ander voedsel kwam uit Uden."
WielerbaanDe Belgen hoefden zich niet te vervelen op Vluchtoord. Er was werk genoeg. Sanders: "En ook aan de rand van het oord waren ze actief. Daar legden ze een wielerbaan aan. Vluchtelingen van andere oorden en Udenaren kwamen er regelmatig een wedstrijdje rijden."
In Uden, waar zo'n 6000 mensen woonden, zat men in eerste instantie niet te wachten op vluchtelingen. "In het begin waren ze huiverig, vroegen ze zich af of het wel veilig was", zegt Sanders. "Maar toen ze eenmaal de vluchtelingen zagen, die arme sloebers, kregen ze er sympathie voor en wilden ze graag helpen."
In de bibliotheek van Uden is een tentoonstelling over Vluchtoord te zien. Die duurt nog tot en met 3 april.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.