Zeer vreemde eend in de bijt: 'cameraduck' filmt bloedmooie fuut in Biesbosch voor natuurfilm
Eerder filmden zij vanuit de lucht met een drone. De afgelopen weken zijn ze druk in de weer met een 'cameralokeend'. "Die koop je niet in de winkel", lacht filmproducent André Janse. "We hebben die speciaal gebouwd om dicht in de buurt van watervogels te komen."
BioscoopschermOp de snavel van de op afstand bestuurbare eend zit een zogeheten 4K-camera. Hiermee kunnen opnames gemaakt worden die geschikt zijn voor het bioscoopscherm. "We hebben de eend de afgelopen tijd getest", vertelt Janse.
Zo schommelt de nepvogel uiteraard behoorlijk in het water, maar het lukt de filmmakers steeds beter om stabiele beelden te krijgen. Het lukt de nepeend goed om te 'integreren'. "De vogels geven geen sjoege als de lokeend in de buurt komt."
'Verbaasd'De fuut is een van de vogelsoorten die de filmmakers graag in beeld brengen. "De fuut is bloedmooi. Zeker als je die van heel dichtbij bekijkt. Dat heeft ons verbaasd." De filmmakers willen onder meer beelden maken van futen die kuikens op de rug meenemen.
De film gaat in september in première. De nieuwe film wordt volgens de makers een ode aan onze rivieren en ons kustgebied. In Brabant wordt er gefilmd in onder meer De Biesbosch.
[Tweet:body:https://twitter.com/chrisnatuurlijk/status/575353286049599488]
Nieuwste techniekenEr wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Het verhaal wordt verteld door de ogen van vijf dieren: de zeearend, de bever, de haas, het pimpernelblauwtje en het stekelbaarsje, allemaal bezig om te overleven in een ernstig aangetaste omgeving. Ook de fuut krijgt de nodige aandacht.
'De Nieuwe Wildernis' werd gefilmd in het nieuwe natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland. De film kwam in 2013 uit en trok in korte tijd 750.000 bezoekers.
[YouTube:body:https://youtu.be/XfTdq63O0Hs]