Minder interesse voor Nationale Boomfeestdag: 'Een zorgelijke ontwikkeling'
Komende woensdag begint de 59e editie van Boomfeestdag. Vorig jaar plantten nog 115.000 kinderen een boom of struik, dit jaar gaan naar verwachting 100.000 kinderen dat doen.
De daling zou al sinds 2008 zijn ingezet. Toen deden er nog 125.000 schoolkinderen mee. "Ik vind dat een zorgelijke ontwikkeling", vertelt Derksen over de ontwikkeling van de Boomfeestdag. De dag werd in 1957 opgezet als reactie op de grootschalige ontbossing in de wereld.
'Biologie moet kerntaak zijn'Behalve de 100.000 kinderen zijn er nog eens 30.000 volwassenen die dit jaar samen 200.000 bomen en struiken planten. Omgerekend komt dat neer op zo'n tachtig volle voetbalvelden. Daarnaast ondersteunen 240 van de ruim driehonderd gemeenten de Nationale Boomfeestdag.
"Dat laat onverlet dat nu de aandacht voor de natuur op scholen achteruitgaat", stelt Derksen. Hij hoort en merkt dat de aandacht op scholen vooral uitgaat naar taal en rekenen en bijna niet meer naar biologie. "Daar wordt hooguit nog een kwartier per week les over gegeven. Dat is schandalig. Biologie moet op scholen juist een kerntaak zijn", zo vindt hij.
In bijna zestig jaar zijn in Nederland elf miljoen bomen geplant dankzij de Nationale Boomfeestdag.