Steendrukmuseum Valkenswaard gaat prent 'De Aardappeleters' van Van Gogh opnieuw afdrukken
Op 16 april is het precies 130 jaar geleden dat Vincent van Gogh de afdruk maakte bij een Eindhovense steendrukkerij. Steendrukken (lithografie) is tegenwoordig een verouderde druktechniek die nog gebruikt wordt door beeldend kunstenaars, het is lange tijd een hele belangrijke drukmethode geweest.
Dat het Steendrukmuseum in Valkenswaard staat, komt omdat daar lang met steendruk sigarenbandjes werden gedrukt.
Beschermen tegen licht Dat Vincent steendrukken heeft gemaakt, is niet algemeen bekend. Dat komt ook omdat de afdrukken kwetsbaar waren. De exemplaren die nu nog bekend zijn, komen zelden uit de museumdepots waar ze goed ingepakt liggen om ze tegen het licht te beschermen.
Kunst onder de mensen brengenVincent van Gogh koesterde het plan om mappen te verkopen waarin dan telkens een aantal steendrukken was verpakt. Hij dacht zo geld te kunnen verdienen maar het was voor hem ook een manier om kunst onder de mensen te brengen. Van een steendruk kon je er meer maken en ze waren dus goedkoper dan schilderijen en tekeningen.
Vincent als graficusHet is een van de verhalen bij de tentoonstelling 'Vincent als Graficus' die begin mei in het Valkenswaardse Steendrukmuseum begint. Het museum doet zo mee aan het Vincent van Goghjaar in 2015. Het werkt daarvoor samen met het Rijksmuseum en het Rijksprentenkabinet.
Van de herdruk van 'De Aardappeleters' maakt het museum op 16 april een klein feestje. De prent wordt afgedrukt door Jantine van Gogh, familie van Vincent, terwijl Gerard van Maasakkers zijn nummer 'De Aardappeleters' zingt.