Aanleg Ruit rond Eindhoven verder weg na verkiezingen: ‘Brabanders zijn af van gezondheidsprobleem'

19 maart 2015 om 09:41
nl
De kans dat de provincie de Ruit om Eindhoven zelf gaat aanleggen, is na de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen kleiner dan ooit. De partijen in de Provinciale Staten die vóór de komst van de rondweg zijn – de VVD, CDA en PVV – hebben samen geen meerderheid behaald. De partijen die fel tegen de rondweg zijn, zijn blij. “Fantastische ontwikkeling”, vindt fractievoorzitter Patricia Brunklaus van GroenLinks Brabant.
Geschreven door

Voor het behalen van een meerderheid in het Brabantse parlement zijn 28 van de 55 zetels nodig. De VVD, CDA en PVV komen samen uit op 26 zetels. Een coalitie met de PVV lijkt bovendien onwaarschijnlijk, omdat de lijsttrekkers een samenwerking met deze partij niet zien zitten.
Om een meerderheid in het parlement te halen, is een brede coalitie met bijvoorbeeld de SP (9 zetels) en D66 (7 zetels) nodig. Die partijen zijn echter tegen de huidige plannen voor aanleg van de Ruit. “Ik mag de Brabanders feliciteren dat ze van hun gezondheidsprobleem af zijn”, reageert Martin van Hees verheugd. Hij is voorzitter van stichting Brouwberg, een werkgroep van betrokken burgers uit Helmondse wijken.
LEES OOK: Brabantse lijsttrekkers over uitslag Provinciale Statenverkiezingen: 'Brede coalitie onvermijdelijk'
'Goed nieuws'Brouwberg verzet zich al maandenlang tegen de komst van de Ruit. Van Hees maakt zich zorgen om de uitstoot van CO2 en fijnstof in de lucht. Wat hem betreft hoeft de Ruit er niet te komen. “Maar ik blijf sceptisch over het feit of de Ruit definitief van de baan is”, benadrukt hij.
In een reactie op de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen kan fractievoorzitter Patricia Brunklaus van GroenLinks Brabant het niet laten zich even over de Ruit uit te laten. Zij is fel tegenstander van de rondweg. “Dat de Ruit bij Eindhoven nu mogelijk niet doorgaat is goed nieuws. Zeker voor de mensen in de landelijke omgeving van Helmond, Son en Breugel en Nuenen."
LEES OOK: Uitslag Provinciale Statenverkiezingen: VVD de grootste van Brabant, gevolgd door CDA en SP
OmstredenHet plan is omstreden omdat de nieuwe weg door kwetsbaar natuurgebied gaat en tegenstanders twijfelen aan het nut. Ook direct betrokken gemeenten zoals Eindhoven, Helmond, Laarbeek en Nuenen zijn tegen.
Een kleine meerderheid in de Tweede Kamer wil geen geld voor uittrekken voor de aanleg van de Ruit. De partijen besteden het geld liever aan een verbreding van de snelwegen A67 en A58. De nipte meerderheid bestaat uit PvdA, D66, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, 50PLUS en Norbert Klein.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.