Video

Hoe 'miss X' uit de prostitutie stapte: 'Ik had een driedubbele verslaving: alcohol, drugs en geld'

22 maart 2015 om 17:48
nl
Een groeiende groep vooral jonge prostituees in Eindhoven stopt met hun werk dankzij een aanpak die aandacht heeft voor al hun problemen. Een van hen is 'miss X' die dankzij deze aanpak uit de prostitutie kon stappen. "Ze hebben echt een hele hoop praktische zaken voor mij opgelost."
Geschreven door

Naast oog voor de vele problemen die deze jonge vrouwen hebben, is er ook uitzicht op werk voor de vrouwen. Sinds de start van het project in 2008 zijn zo ongeveer vijftig vrouwen uit het vak gestapt.
"Wat je vaak ziet is dat er een opeenstapeling is van verschillende problemen," zegt Linda Geraeds. Zij begeleidt als coach bij het Leger des Heils in Eindhoven sekswerkers die ermee willen stoppen.
Groot gebrek aan vertrouwen"De vrouwen beginnen vaak al met geldproblemen en eenmaal in de prostitutie komt daar in de meeste gevallen ook nog drugsverslaving bij. En bijna altijd hebben ze een groot gebrek aan vertrouwen, vooral in de hulpverlening maar vaak ook in zichzelf."
Volgens Linda is het in de hulpverlening gebruikelijk om die problemen afzonderlijk van elkaar aan te pakken. "Maar voor deze groep werkt dat niet, je moet het integraal doen." Het Leger des Heils begon daar in 2008 mee en richtte zich aanvankelijk vooral op verbetering van de leefomstandigheden van de prostituees.
'We zijn er altijd'"We beginnen meestal met praktische hulp, bijvoorbeeld met het aanvragen van een uitkering," zegt Linda. Maar tegelijk werken we aan hun zelfvertrouwen. En we zorgen dat we er altijd zijn. Zeker in het begin van zo'n traject is dat heel belangrijk."
Linda begeleidde het afgelopen jaar een jonge prostituee die inmiddels als ervaringsdeskundige andere jonge vrouwen helpt. "Ik ben in de prostitutie gestapt omdat ik een torenhoge schuld had. Ik dacht: ik doe het een avond, maar het viel eigenlijk best mee", vertelt deze 'miss x' die anoniem wil blijven.
'Verslaafd aan alcohol, drugs en geld'Ze ging ermee door en om het sekswerk gemakkelijker te maken gebruikte ze veel alcohol en snel daarna ook drugs. "Ik had eigenlijk een driedubbele verslaving, aan alcohol en drugs en aan geld."
De verslaving dwong haar om steeds meer te gaan verdienen, maar er kwam een moment dat ze er niet meer tegenop kon werken. "Ik had helemaal niks meer. Geen vrienden, geen contact met mijn familie, de stroom was afgesloten en ik had geen geld meer om boodschappen te doen." Dat was het moment waarop ze besloot te stoppen.  
'Je wordt niet veroordeeld omdat je een hoer bent'Medewerkers van het prostitutiecontroleteam van het Leger des Heils wezen haar op het project Levenskracht. "Ze hebben echt een hele hoop praktische zaken voor mij opgelost, maar het prettigste was dat er iemand was met wie je kunt praten, die een beetje begrijpt hoe de wereld in elkaar zit en je niet veroordeelt omdat je een hoer of een junk bent."
Eind vorig jaar kreeg het project extra subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat is onder andere besteed aan een inloop- en adviescentrum voor (ex)-sekswerkers. Het centrum is vooral gericht op positieverbetering van de sekswerkers en ze krijgen er informatie en advies.
'Ze hebben vaak helemaal niets meer'"We proberen hen weer perspectief te bieden, ook op ander werk, want prostituees die ermee willen stoppen hebben vaak helemaal niets meer, maar wel een groot gat op hun cv", zegt Linda Geraeds.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.