Techniek wordt superspannend op de STRP-Biennial in Eindhoven

21 maart 2015 om 14:52
nl
Iemand 'een techneut' noemen, komt niet altijd over als een compliment. Op veel plaatsen heeft techniek nog steeds de naam saai te zijn. Juist in Eindhoven weten ze dat je met techniek ook kunt spelen. Vrijdagavond begon 'STRP Biennial', een tentoonstelling die precies daarover gaat. Wat gebeurt er als je de techniek in handen geeft van kunstenaars?
Geschreven door

'STRP Biennial' gaat deze keer over beeldschermen. Hoe langer hoe meer zijn beeldschermen immers het middel waarmee we de wereld bekijken, zijn de beeldschermen die ons omringen ons venster op de werkelijkheid. "Beeldschermen veranderen de wereld en daardoor veranderen wij ook weer", zo vat STRP-directeur Angelique Spaninks het samen.
Honderd kunstenaarsAan de grote expositie werken meer dan honderd kunstenaars mee uit de hele wereld. Centrum van STRP-Biennial is het Klokgebouw. Het programma is uitgebreid maar de grote aandachttrekkers zijn de enorme hallen waarin ongeveer 25 grote installaties staan.
Van het allergrootste scherm op de tentoonstelling kan je je dan weer afvragen in hoeverre het een beeldscherm is. Een dun doek van tientallen vierkante meters wordt door een batterij ventilatoren voortdurend in beweging gehouden. Over het golvende doek dansen zo telkens weer andere schaduwen. Er is geen verhaal, geen structuur maar het doek is even verleidelijk om naar te kijken als de oplaaiende vlammen van een kampvuur. Low-tech, zeker vergeleken met wat er verder in het Klokgebouw allemaal gebeurt, maar toch een boeiend werk.
LaserstraalIn een ruimte ernaast priemt een laserstraal door het donker. De supersterke laserstraal wordt weerkaatst door een plaat van donkere kunststof en zorgt zo voor een spel van steeds veranderende kleuren en vormen op een grote muur.
In de verte doet het effect denken aan de vloeistofdia's uit de jaren zeventig. De laser geeft zo veel energie af dat de kunststoffen plaat wordt aangetast en vervormt; en juist dát zorgt ervoor dat de beelden op de muur blijven veranderen.
Toevallig De Duitse kunstenaar Robert Henke ontdekte het principe bij toeval toen hij in zijn  atelier aan het knutselen was met een laserstraal en een klein stukje kunststof. "Ik keek naar de muur en zag welke vormen de weerkaatsing van het licht daar maakten. Ik dacht meteen 'Hier moet ik wat mee doen.'"
Weer even verderop staat een ruimte vol met rook. Zeven beamers stralen bewegende lichtbundels de ruimte in. Het zijn gewone beamers die je voor  een paar honderd euro kunt kopen maar ze zijn door de kunstenaars 'gehackt' of 'opgevoerd', door een kleine ingreep geven ze veel meer licht.
Het gaat om de kunst Doordat het licht weerkaatst op de rook, wordt het licht opeens driedimensionaal. Het patroon van bewegend licht beweegt zich aan alle kanten om de toeschouwer heen. Met de stevige muziek is het een bijzondere ervaring.
"Je hoeft niets van techniek te weten om hier te komen kijken", zegt Angelique Spaninks. "De tentoonstelling gaat over de kunstenaars die techniek gebruiken voor hun kunst. Ze hebben een idee en de techniek staat in dienst van dat idee. Daar gaat het om."
De STRP-Biennial duurt tot en met 29 maart. Van harte aanbevolen!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.