Kunstenaar Dries Verhoeven wilde met 'Welcome Islamic State' in Eindhoven niemand bang maken

21 maart 2015 om 14:53
nl
Kunstenaar Dries Verhoeven uit Oosterhout heeft omwonenden van Strijp S in Eindhoven nooit angst aan willen jagen. Dat zei hij tijdens een uitzending van Alles Mag op Zaterdag.
Geschreven door

Buurtbewoners schrokken donderdag van een tekst op een lichtkrant op de Lichttoren in Eindhoven. 'Welcome Islame State', stond daarop. De tekst was onderdeel van een lang gedicht, maar dat was niet meteen duidelijk. Dat zorgde voor paniek, merkte ook Verhoeven.
"Een overbuurvrouw keek net uit haar raam terwijl er 'Welcome Islamic State' staat en doet precies wat Islamic Sate wil; bang worden. De vrouw belt de politie, die belt met terrorismebestrijding en in de tussentijd staat een tiental buurtbewoners angstig omhoog te kijken", legt Verhoeven uit.
OphefNiet nodig, zo bleek. Verhoeven was met zijn team teksten op de lichtkrant aan het programmeren voor het festival STRP Biënnale dat een dag later van start zou gaan. "Ik had geen ophef verwacht", zegt hij.
"Mijn werk gaat over een veranderende wereld. Farewell zure zult, farewell uit het hoofd geleerde telefoonnummers, farewell Oude Effenaar. We laten een eindeloze lijst zien met waar moeten we allemaal afstand van nemen en wat we ervoor terug krijgen. Ik wil mensen aan het denken zetten over de tijd waarin we leven."
Verhoeven heeft de zin uit eigen beweging geschrapt. "De teksten staan ondersteboven geschreven omdat je ze eigenlijk met een telescoop moet bekijken vanaf het Klokgebouw. Ik had me niet gerealiseerd dat de teksten vanaf de straat zo goed te lezen waren. Als mensen zo schrikken, schiet ik mijn doel voorbij."
RaadsvragenIn de tussentijd stelde de Lijst Pim Fortuyn in de Eindhovense gemeenteraad schriftelijke vragen. Onder de kop Wie verzint deze misplaatste en gesubsidieerde onzin? spreekt de partij over een 'maatschappelijk zeer onverantwoorde daad, die alleen kan zijn ontsproten uit een ziek brein.'
"De onderbuik begon weer te rommelen, niet gehinderd door enige kennis", verzucht Verhoeven. "Kom dan even langs. Kijk even zelf naar boven en denk niet bij het eerste twitterbericht 'hé, dit kan ik gebruiken voor mijn politieke boodschap'. Ik vind het pijnlijk en een beetje dom." Verhoeven heeft contact opgenomen met de raadsleden van LPF en hen uitgenodigd langs te komen.
OphefHet werk Fare Thee Well was al eens te zien in onder meer Marseille en Vancouver, waar het niet voor ophef zorgde.
Eerder zorgde de politiek geëngageerde Verhoeven overigens wel bewust voor opspraak door een zwanger tienermeisje in een glazen kast tentoon te stellen. In Berlijn, zijn huidige woonplaats, werd hij in elkaar geslagen toen hij teksten van de datingapp Grindr op een huis projecteerde voor het kunstproject Wanna Play?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.