'Einde aan konijnenhouderij!' Dierenactivisten voeren actie in Haarsteeg
Maar daar was het hun leider Peter Janssen, ook wel bekend als de vegan streaker uit Vught, niet om te doen. "We doen dit niet voor het grote publiek. Doel van het protest is te protesteren daar waar het dierenleed plaatsvindt."
'Tumoren en andere aandoeningen'Volgens Janssen maakt het bedrijf in Haarsteeg zich schuldig aan dierenleed. "Er is hier gefilmd door dierenactivisten in de nacht. Je zag dat konijnen tumoren hadden en andere aandoeningen." De bewuste beelden van misstanden in de konijnenhouderij zijn al wat ouder, uit 2011. Maar Janssen denkt dat er niet veel is verbeterd.
"Wij kijken niet naar details. Wij hebben geen interesse in een grotere kooi of een welzijnsmatje. Wij willen gewoon een einde aan de konijnenhouderij. Dit protest is een startschot van een campagne tegen de konijnenhouderij. We zullen ook een burgerinitiatief starten. En we willen een konijnenfokverbod zoals voor de nertsen."
'Praatjes vanuit de industrie'De LTO heeft een plan van aanpak gelanceerd om voor 2016 flinke verbeteringen aan te brengen in de konijnenhouderijen. Maar de Stichting Konijn in Nood heeft daar geen vertrouwen in. "Dat zijn praatjes vanuit de industrie."
"Er heerst anarchie in deze sector", zegt Janssen. "Ze stellen hun eigen welzijnsnormen op. Als de slager zijn eigen vlees gaat keuren, komt het niet goed." De konijnenhouder in Haarsteeg wilde niet reageren op de actie.
‘Beste welzijn van Europa’ De actievoerders stonden zaterdagmiddag ook bij Sjef Lavrijsen uit Reusel op de stoep. Ook hij is konijnenhouder en voorzitter van de vakgroep van de LTO. Hij denkt dat een verbod van de konijnenfok in Nederland niet reëel is. “Dan wordt het vlees gehaald in Verweggistan en daar wordt helemaal niet opgekomen voor dierenwelzijn. Hier in Nederland hebben we nog altijd het beste welzijn voor konijnen in Europa.”
Volgens Lavrijsen doet de sector van alles voor het welzijn van de konijnen. “Het kan natuurlijk altijd beter, maar 95 procent van de konijnenhouders voldoet nu aan de nieuwste eisen.” Ook ontkent Lavrijsen dat er sprake zou zijn van ‘anarchie’ in de regelgeving. “Wij worden wel degelijk gecontroleerd door de overheid.” Lavrijsen wil graag de dialoog aan met de actievoerders. “Maar het is niet zo zinvol op het moment dat ze voor je bedrijf staan te schreeuwen. Zij hebben nooit de dialoog gezocht.”