Chemische troep van drugsafval kan in Brabants drinkwater komen: bodemexpert luidt de noodklok

21 maart 2015 om 21:14
nl
Het toenemende aantal drugsdumpingen in Brabant is een groot gevaar voor de volksgezondheid en het milieu. Zodra de politie, brandweer en milieudiensten niet goed met elkaar samenwerken, bestaat de kans dat de chemische troep van drugsafval in het drinkwater terechtkomt.
Geschreven door

Daarvoor waarschuwt Twan Hoeijmakers, een bodemexpert die de huidige ontwikkelingen in Brabant met grote belangstelling volgt. Hij is werkzaam als adviseur bij LievenseCSO, een Bredaas advies- en ingenieursbureau op het gebied van infrastructuur, water en omgevingsvraagstukken.
LEES OOK: Zorgen om harde drugscriminaliteit in Brabant: 'Onderwereld en bovenwereld nauw verbonden'
'Dodelijke stoffen'Het opruimen van drugsafval in Brabant kost jaarlijks ruim vijf miljoen euro. Naast het forse kostenplaatje, leidt het chemisch afval, dat ontstaat bij de productie van drugs, ook tot problemen voor de volksgezondheid. "Wie een drugsdumping ontdekt, kan zomaar giftige stoffen inademen. In het uiterste geval kunnen deze dodelijk zijn of bij aanraking brandwonden veroorzaken", vertelt Hoeijmakers.
Na het verwijderen van het afval, is het belangrijk om de eventueel vervuilde grond of het grondwater te saneren. Als dat niet gebeurt kunnen de giftige stoffen in ons drinkwater terechtkomen. "En dat is zeer gevaarlijk", meldt Hoeijmakers. "Vaak werken de hulpdiensten goed samen, maar incidenteel werken zij niet volgens het vaste protocol. Het hoeft maar één keer goed fout te zijn en je zit met een groot probleem."
LEES OOK: Minder overvallen, wel veel drugscriminaliteit, vertellen jaarcijfers politie Zeeland-West-Brabant
'Maak me ernstig zorgen'Xtc dat in het rioolwater terechtkomt na drugsgebruik, komt voor ongeveer de helft in het oppervlaktewater terecht. De synthetische stof wordt in rioolwaterzuiveringen slecht afgebroken. Volgens Hoeijmakers kan chemische troep van xtc-afval in oppervlaktewater (in bijvoorbeeld beken en sloten) ervoor zorgen dat landbouwgrond gedrenkt wordt met vervuild water. "Daarover maak ik me ernstig zorgen."
Om het probleem aan te pakken, moeten de drugslaboratoria aan banden worden gelegd. Hoeijmakers erkent dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. "Daarvoor is een landelijke aanpak en een wijziging in de wet vereist. Wat mij betreft mag het ministerie de daders strenger straffen."
Een voorbeeld dat hij noemt is om ze op te laten draaien voor de kosten. Nu is het zo dat de eigenaren van de dumplocaties, onder wie ook particulieren, vaak de kosten van het opruimen moeten betalen.
LEES OOK: Helft xtc in rioolwater komt in oppervlaktewater, dijkgraaf waterschap Aa en Maas maakt zich zorgen
Meer meldingenBrabant speelt al jaren een belangrijke rol in de productie en in de handel van amfetamine. Ook bij dumpingen van drugsafval loopt onze provincie voorop. Bij Meld Misdaad Anoniem kwam vorig jaar 46 procent meer anonieme meldingen binnen over drugslabs en afvaldumpingen dan een jaar eerder. Dit werd nog eens extra duidelijk uit de themasite van Omroep Brabant drugsinbrabant.nl.
De VVD en PvdA in de Tweede Kamer zijn bezig met een plan om het probleem van drugsafvaldumpingen op te lossen. Ze willen gemeenten die veel kosten maken door drugsdumpingen financieel ondersteunen. In ruil daarvoor moeten die gemeenten onderzoek doen naar het afval, zodat de criminelen kunnen worden opgespoord. De schade moet dan op hen verhaald worden.[YouTube:body:https://youtu.be/3Wo-Kg0O28Q][YouTube:https://youtu.be/ar8EgwnwHtw]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.