'Kernafvalproef' in België verrast provincie, Brabant Water en gemeente Bergeijk opnieuw

23 maart 2015 om 16:23
nl
De provincie, drinkwaterbedrijf Brabant Water en de gemeente Bergeijk zijn opnieuw verrast door een experiment voor de opslag van kernafval diep onder de grond net over de grens in België. Het CDA gaat Kamervragen stellen.
Geschreven door

Vorig jaar was er al ophef omdat de partijen in Brabant niet op de hoogte werden gebracht over onderzoeksboringen.
OngeïnformeerdDe instantie Niras, die het Belgische kernafval beheert, maakte vrijdag bekend dat diep onder de grond de temperatuur van een stuk klei tien jaar lang wordt opgewarmd tot 80 graden. Op die manier wordt het effect van de warmte van radioactief afval zo goed mogelijk nagebootst.
Bij de presentatie van het experiment vorige week zijn wel enkele hoge ambtenaren geweest van het ministerie van Economische Zaken. Maar voor zover bekend hebben het ministerie noch de Belgen de betrokken partijen in Brabant geïnformeerd.
‘Niet op de hoogte gesteld’“Het is jammer dat we niet op de hoogte zijn gesteld'', reageerde de Bergeijkse wethouder Frank van der Meijden van Bergeijk maandag.  “Ze zijn Brabant weer vergeten. We krijgen te laat informatie en lopen voor de zoveelste keer achter de feiten aan", zei directeur Guïljo van Nuland van Brabant Water. “Dit is nieuw voor ons'', aldus een provinciewoordvoerder.
CDA'er Madeleine van Toorenburg laat weten verbaasd te zijn over de plannen. "Dat we dit moeten vernemen in de media is heel vreemd. In 2011 hadden ze ook al een soortgelijk plan. Het plan kan gevaar opleveren voor burgers en dat willen we natuurlijk niet. Hier gaat het CDA Kamervragen over stellen. Dit mogen we niet laten gebeuren."
Kernafval opslaan in de grondBelgië overweegt kernafval op te gaan slaan in de grond. De proeven vinden plaats in de relatief ondiepe Boomse klei in Mol, vlak bij de Nederlandse grens. Brabant wil dat het nucleaire afval wordt opgeslagen in de dieper gelegen Ieperiaanse klei vanwege de extra isolatie en het ontbreken van zoet grondwater op die diepte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.