Tips om snel te wennen aan de zomertijd: 'Sta een kwartier eerder op en zoek het licht op'
In de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart gaat de tijd een uur naar voren. Dat betekent dus een uur minder slapen. Ochtendmensen hebben minder last van de overgang dan avondmensen. Avondmensen slapen meestal minder en voelen een uurtje minder slaap extra goed.
Hoe kun je je het beste voorbereiden? "Als je vanaf woensdag begint met iedere avond een kwartier eerder naar bed te gaan en 's ochtends ook een uur eerder opstaat dan ben je zondag helemaal gewend aan het nieuw ritme", aldus Schoutens. "Het beste is om als je opstaat het licht direct op te zoeken. Gooi de gordijnen open."
Schoutens, die zelf geen last heeft van de overgang, raadt ook het gebruik van speciale lichtapparaten aan zoals een lichtwekker. "Licht is heel erg belangrijk voor de mensen. Uit onderzoek blijkt dat je daar naast je slaap je stemming mee kunt verbeteren."
'Totaal achterhaald'Het liefste ziet Toine Schoutens dat de zomer- en wintertijd volledig worden afgeschaft. "Eigenlijk is het een onzinnig iets. Het is ooit in 1977 (her)ingevoerd om energie te besparen maar de vraag is of dat ook daadwerkelijk het geval is."
Schoutens waarschuwt ook voor de gevaren van de zomertijd. "Ieder jaar sterven er zeventien mensen meer in de zomertijd vanwege een hartaanval. Daartegenover staat er dat gemiddeld zeven mensen minder sterven op deze manier in de winter. Per saldo kost in de ingang van de zomertijd dus tien mensen per jaar en dat is dus 390 doden in de 39 jaar dat de zomertijd al bestaat. Daarmee is het een van de grootste rampen die Nederland ooit heeft getroffen."