Video

De Boschroom: is het een onschuldig Elfenbankje of een geestverruimende paddo?

27 maart 2015 om 18:49
nl
Bedacht Jeroen Bosch zijn fantastische schilderijen onder invloed van stimulerende middelen? Het is een vraag die om de zoveel tijd weer opduikt. Keramiekwerkplaats 'Cor Unum' uit Den Bosch presenteert in april op een internationale designbeurs de 'Boschroom'.
Geschreven door

Het woord is een samentrekking van Bosch en 'mushroom' (paddenstoel) en een knipoog naar het idee dat de beroemde schilder ter inspiratie af en toe een paddo zou hebben verorberd.
De Rotterdamse ontwerper David Derksen was er deze week bij in Den Bosch toen de eerste Boschrooms werden gemaakt. De Boschrooms zijn van wit porselein en hebben de vorm van een paddenstoel (een Elfenbankje) die David heeft gevonden in bosgebied De IJzeren Man. Wie de paddenstoel ondersteboven tegen de muur schroeft, kan 'm gebruiken als een klein tafeltje.
Stimulerende middelen Derksen kent het verhaal van Bosch en de stimulerende middelen. Of het klopt, weet hij niet, maar het was wel een van de inspiratiebronnen voor zijn ontwerp. Dát, plus de overtuiging dat Jeroen Bosch zijn inspiratie haalde uit de natuur en misschien dus ook wel eens door De IJzeren Man wandelde om te bestuderen hoe dieren en planten er precies uitzagen.
Professor Jos Koldeweij heeft wel een duidelijke mening over het middelengebruik van Jeroen Bosch. Hij noemt het verhaal 'grote onzin'. Koldeweij is een grote Boschkenner en een van de mensen achter het Jeroen Bosch Research and Conservation Project. Het idee dat Bosch af en toe van een paddo snoepte, duikt volgens hem op omdat de moderne mens moeite heeft om zich in te leven in de middeleeuwse belevingswereld.  
Salone del Mobile'Cor Unum' gaat de Boschroom in april presenteren op de 'Salone del Mobile' in Milaan. Dat is een van de toonaangevende designbeurzen in de wereld. 'Cor Unum' bestaat al tuim zestig jaar. Het is een werkplaats voor werknemers 'met een afstand tot de arbeidsmarkt' die zich al jaren specialiseert in keramiek van zeer hoge kwaliteit.
De Bossche organisatie werkt regelmatig samen met  bekende kunstenaars en ontwerpers. De Boschroom wordt gemaakt voor het Jeroen Boschjaar (2016).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.