'Criminelen dreigen de baas te worden in Brabant', burgemeesters luiden opnieuw noodklok

28 maart 2015 om 08:13
nl
De georganiseerde criminaliteit dreigt de baas te worden op sommige plekken in Nederland. De Brabantse burgemeesters Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen en Jan Hamming van Heusden kaarten het probleem zaterdagochtend nog maar eens aan in de Volkskrant.
Geschreven door

"Het openbaar bestuur moet de baas blijven in onze gemeenschappen", zegt Boelhouwer. "Als dat op de tocht komt te staan, en dat dreigt, dat dreigt echt, kunnen we inpakken."
Volgens de twee bestuurders hebben burgemeesters in onze provincie steeds vaker te kampen met ondermijnende criminaliteit. Dat bleek ook al eerder uit onderzoek van de NOS en Omroep Brabant.
Hulp uit de bovenwereldCriminelen uit de drugsscene en vrouwenhandel delen de lakens uit in buurten en infiltreren - vaak via stromannen- in het openbaar gezag. "Gezien de schaal van de drugscriminaliteit moet er wel hulp zijn uit de bovenwereld", zegt burgemeester Hamming in de Volkskrant. "We zien dat er lijnen lopen, we kunnen het meestal nog niet hard maken. Maar we wapenen ons. En we waken voor integriteit in de politiek."
Volgens Boelhouwer en Hamming worden burgemeesters stelselmatig bedreigd. De intimidatie zorgt voor angst onder Brabantse politici en ambtenaren. "Ik zie hoe bang medewerkers soms zijn. Er zijn ambtenaren die tegen me zeggen: oké Jan, ik heb je het een en ander verteld, maar ik wil niet dat je het verder brengt. Straks ben jij weg uit deze gemeente. Ik weet niet wat hier dan gebeurt", zo vertelt Hamming.
TwijfelsBoelhouwer zegt soms ernstig te twijfelen aan verklaringen van collega's. Vooral wanneer ze stellen dat ze geen wietkwekerijen hebben in hun gemeente en geen intimidatie kennen. "Hoe kan dat nou? Hier rollen we elke twee weken drie wietkwekerijen op. Moet ik dan geloven...ach, kom nou toch."
De burgemeesters stellen dat we de strijd nu moeten aangaan en moeten winnen. "Anders komen we in een land terecht waar het gewone gezag niet meer de baas is, maar waar het crimineel verworven geld de dominante factor is."
Speciale werkgroepOok andere Brabantse burgemeesters lieten onlangs weten dat de veiligheid in Brabantse gemeenten 'onder druk' staat. Daarom is onlangs een speciale werkgroep van burgemeesters opgericht. Het is ook niet de eerste keer dat Hamming en Boelhouwer aan de bel trekken. Hamming vraagt al jaren om extra mankracht in de strijd tegen drugscriminaliteit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.