Ontrafeld: daarom krijgen negen op de tien topzwemmers last van een schouderblessure
Negen van de tien wedstrijdzwemmers wereldwijd hebben ooit te maken gehad met een schouderblessure en bij de helft van alle wedstrijdzwemmers hebben die schouderklachten zelfs langer dan drie weken geduurd. Terugkeer op het oude niveau is na een schouderblessure zeer lastig. Voor talentvolle zwemmers zijn schouderblessures zelfs een belangrijke reden om te stoppen met de zwemsport.
En daar gaat het fout Ruim een jaar liep het grootschalige onderzoek naar de omvang en ontstaansmechanismen van schouderblessures. Honderdtwintig zwemmers werden in het water nauwkeurig gevolgd met de nieuwste 3D technieken. Uit het onderzoek bleek dat zwemmers die in het proefjaar schouderklachten ontwikkelden, een andere zwemtechniek hanteren dan zwemmers die geen schouderklachten kregen.
Door die ontdekking kunnen er nieuwe trainingsmethoden ontwikkeld worden die ' op maat zijn gemaakt' voor de desbetreffende atleet. Hij of zijn kan dan 'altijd' blessurevrij trainen en waarschijnlijk ook sneller zijn in het water.
Van onder, van boven en van opzij Deze metingen vonden plaats in het bad van InnoSportLab De Tongelreep dat al voorzien is van camera's aan de zijkant en bovenkant van het bad. Voor het onderzoek werden er ook tijdelijk camera's op de bodem van het bad geplaatst.
Door de uitkomsten van het onderzoek en de internationale betekenis hiervan gaat de aanleg van een vaste cameraopstelling op de bodem van het zwembad definitief door. Voor de aanleg hoeft niets gesloopt te worden. Op de bodem komt nog een bodem. De ruimte tussen de vaste en de dubbele bodem zal worden volgestopt met hightechcamera's om topzwemmers ook vanaf de bodem te kunnen volgen.
Nog meer kans op olympisch goud De mogelijkheden voor atleten en trainers in het Eindhovense topzwemmen zullen op analytisch gebied ongekend zijn. Elke vinger, hand, knie die verkeerd staat of een zwemslag die afwijkt van de ideale zwemslag wordt gezien. Trainers kunnen daar direct op reageren.