Anti-drugsacties in Zuid-Nederland in 2014: bijna 200.000 xtc-pillen in beslag genomen

10 april 2015 om 01:55
nl
De anti-drugsacties in Zuid-Nederland hebben vorig jaar ‘noemenswaardige resultaten’ opgeleverd. Dat zegt minister Ard van der Steur van het Ministerie van Veiligheid en Justitie in reactie op Kamervragen over de aanpak van synthetische drugs in Brabant, Limburg en Zeeland.
Geschreven door

De aanpak tegen drugs leverde in 2014 het volgende op: 39 aanhoudingen, 53 doorzochte panden en inbeslagname van 30.000 hennepstekken, 194.000 xtc-pillen, vuurwapens, munitie en flinke geldbedragen. “Ik verwacht dat deze teller de komende tijd flink op zal lopen”, vertelt Van der Steur.
LEES OOK: Chemische troep van drugsafval kan in Brabants drinkwater komen: bodemexpert luidt de noodklok
Verantwoordelijkheid gemeentesTweede Kamerleden Nine Kooiman (SP) en Peter Oskam (CDA) stelden Kamervragen over de aanpak van synthetische drugs en georganiseerde misdaad in Zuid-Nederland. Van der Steur is niet van mening dat extra recherchecapaciteit noodzakelijk is om de drugscriminaliteit aan te pakken.
Het is volgens de minister de verantwoordelijkheid van de gemeentes waar de hulpdiensten op worden ingezet. “Voor de intensivering van de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Zuid-Nederland is sinds eind vorig jaar 125 fte toegewezen capaciteit actief in de ondermijningsteams.”
LEES OOK: Zorgen om harde drugscriminaliteit in Brabant: 'Onderwereld en bovenwereld nauw verbonden'
Oproep Van de DonkVanwege de huidige ontwikkelingen deed de commissaris van de Koning Wim van de Donk een oproep aan alle burgemeesters om daadkracht te tonen. Van der Steur zegt Van de Donk hierin te steunen. “Zij moeten zich daarbij gesteund voelen door politie en Openbaar Ministerie, waarbij zij kunnen rekenen op beveiligingsmaatregelen indien daar aanleiding toe bestaat.“
Brabant speelt al jaren een belangrijke rol in de productie en in de handel van amfetamine. Ook bij dumpingen van drugsafval loopt onze provincie voorop. Bij Meld Misdaad Anoniem kwam vorig jaar 46 procent meer anonieme meldingen binnen over drugslabs en afvaldumpingen dan een jaar eerder. Dit werd nog eens extra duidelijk uit de themasite van Omroep Brabant drugsinbrabant.nl.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.