Kerken zetten beelden van uitvaarten zonder toestemming nabestaanden online
De vier kerken in Uden, Udenhout, Den Dungen en Eindhoven filmen elke dienst die in de kerk plaatsvindt. In elk geval die laatste twee doen dit ook bij uitvaarten. Het is bedoeld als een extra service voor familieleden of vrienden die niet in de kerk aanwezig kunnen zijn. Maar ook mensen die niets met de overledene te maken hebben, kunnen de uitvaart dus online terugkijken.
LaaiendNabestaanden zijn laaiend. Stein Spijkerman, die vorige maand zijn vader ten grave droeg in Eindhoven, kwam er pas weken na de uitvaart achter dat de beelden ervan online stonden.
"Je zou toch zeggen dat het een intiem gebeuren was," vertelt Spijkerman, "een gesprek met god en het afscheid van een dierbare bij een begrafenis. Dat het op internet moet, dat vind ik verwonderlijk."
Pastoor René Wilmink van de Sint Joriskerk in Eindhoven, waar de uitvaart van Spijkerman plaatsvond, is zich van geen kwaad bewust. Volgens hem is het juist een service richting parochianen die, bijvoorbeeld door ziekte, niet naar de kerk kunnen komen. "Bovendien komt er niemand in beeld, behalve degene die spreekt", verklaart Wilmink.
'Niet alleen onfatsoenlijk, ook illegaal'Volgens privacy-deskundige Brenno de Winter is het publiceren van de beelden van uitvaarten niet alleen onfatsoenlijk, maar ook illegaal. "De pastoor komt in de aanloop naar een uitvaart bij de familie thuis. Dan hoor je dat netjes te regelen. En dus niet vlak voor aanvang van de dienst", aldus De Winter.
Alternatieven zijn er wel degelijk, zo vertelt directeur Daan van Heteren van de Kerkomroep. "Een kerk heeft de keus om de uitzending openbaar te doen of met behulp van een wachtwoord alleen toegankelijk te maken voor familie. Hetzelfde geldt voor het archief. Het is in dit geval een bewuste keus van de kerk om alles openbaar te maken."